Vill ge ingenjörer nya sätt att påverka

Foto: Mostphotos

Tar Sveriges Ingenjörer upp rätt frågor? Bestämmer rätt personer? Nu pågår en demokratiöversyn för att se hur medlemmar ska kunna påverka mer. För ett medlemskap i ett fackförbund är nämligen mer än att ha en försäkring – det ger också rätt att påverka organisationen.

Ett av de sätt som medlemmar kan påverka Sveriges Ingenjörers inriktning i dag är att rösta på vilka som ska vara representanter i Ingenjörsfullmäktige, men i det valet röstar bara 6 procent av medlemmarna. Nu ska en grupp se om det finns andra sätt att få fler att vara med och påverka.

– I dag är många medlemmar i Sveriges Ingenjörer ointresserade av val till Ingenjörsfullmäktige och att skriva motioner dit, konstaterar Göran Engström, tidigare vice ordförande i Sveriges Ingenjörer och sammankallande i gruppen som ska göra demokratiöversynen.

Grundtanken med översynen är att det kan vara sätten att påverka som gör att så få är intresserade av demokratin i förbundet.

– Vi ska se vad det finns för former som passar i ett modernt samhälle, vad det finns för andra sätt än att rösta i fullmäktigeval för att uttrycka sina åsikter, säger Göran Engström.

Arbetet med översynen ska hålla på i två år, till fullmäktige hösten 2019. Målet är att få mer engagemang bland medlemmar och grupper och ett ökat deltagande i den demokratiska processen.

Nu jobbar gruppen med att samla in synpunkter, med omvärldsanalys.

– Vi försöker se: Hur ser samhället ut? Vilka fackliga frågor är intressanta? Hur beter sig medlemmarna?

I sommar räknar han med att det kommer att finnas några olika förslag på lösningar.

Skicka synpunkter till gruppen här – längst ner på sidan i den här länken.

Han ser att förbundet även i fortsättningen kommer att ha en formell struktur med val och stadgar, men bredvid det kan det finnas en mer öppen dialogform med medlemmarna.

Kansliet jobbar mycket med medlemsenkäter för att mäta opinion och det kanske går att göra till en fast form att ta in synpunkter.

I dag har förbundet direktval till Ingenjörsfullmäktige, alltså att alla medlemmar kan rösta på grupper som ska sitta där. Ett annat sätt kan vara att i stället låta distrikten eller lokalavdelningar välja representanter till fullmäktige.

Läs mer om Ingenjörsfullmäktige här.

I dag formas valkorporationer inför fullmäktigevalen, att det går att rösta på grupper som distrikt, företagsgrupper (som Ericssonlistan eller Volvolistan), yrkesnätverk eller intressefrågor (som Erfarna ingenjörer eller Klöver dam). Men grupperna har ändå inte lett till högre engagemang bland medlemmarna.

En lösning som demokratiöversynen sneglar på är den som fackförbundet Jusek gjort. Där har man skapat enheter med bland annat professionsföreningar, sektorsenheter (statligt, privat, kommunalt anställda och studerande) och fokusgrupper om olika ämnen, som lyfter vilka frågor förbundet ska jobba med.

Lämna synpunkter

Gruppen för demokratiöversyn vill få in synpunkter från medlemmar. Du kan lämna synpunkter längst ner på sidan i den här länken.

– Det kan vara en modell att diskutera. Tanken är att få medlemsinflytande genom en bredare bas. Det ska bli lättare för medlemmar att tycka till och tätare sätt att påverka än bara vid fullmäktigeval, säger Göran Engström.

Han poängterar att det är helt öppet hur lösningen ska se ut och att gruppen vill ha in synpunkter och förslag.

I dag finns några kanaler där medlemmarna kan uttrycka sig fritt om förbundet: I sociala medier och i kommentarsfälten på Ingenjören.se och på Ingenjörsbloggen.

2 kommentarer

  • Bo Servenius

    ”I dag finns några kanaler där medlemmarna kan uttrycka sig fritt om förbundet: I sociala medier och i kommentarsfälten på Ingenjören.se och på Ingenjörsbloggen.” – men vet vi varför dessa kanaler når ut så dåligt? Den här sidan har på en vecka 13 likes – men ingen kommentar – och Ingenjörsbloggens senaste inlägg har 438 vyer – men ingen kommentar – på två veckor. Tror vi på att sociala media kan stärka kontakten med medlemmarna – vilket jag själv gör – ja då måste vi ta ett rejält omtag med hur dessa kanaler används idag och vi måste ha en klarare vision hur vi kan använda dem bättre.

    22 mars 2018
    • Niclas Wennström

      Med fokus på klar vision. Det tror jag är grundbulten som inte riktigt sitter fast här.

      23 mars 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar