Arbetsgivarna kollar i sociala medier

Att ha en bra profil och rumsren aktivitet i sociala medier kan vara ett plus om du söker jobb. Kontroller på internet och i sociala medier börjar tillhöra det normala vid rekryteringsprocesser.

Att ha en bra profil och rumsren aktivitet i sociala medier kan vara ett plus om du söker jobb. Kontroller på internet och i sociala medier börjar tillhöra det normala vid rekryteringsprocesser.

Stockholms Handelskammare har gjort sin årliga enkät till företagen om rekrytering. 74 procent av de svarande uppgav att de skulle anställa någon inom tre månader.

Mönstret för hur företagen går till väga vid rekrytering har förändrats de senaste åren. Två tredjedelar av företagen uppger att de alltid eller nästan alltid söker personal via bemanningsföretag eller rekryteringsföretag och inte genom arbetsförmedlingen.

Att rekrytera fel person är dyrt och 56 procent av företagen utför bakgrundskontroller på en eller två kandidater sent i rekryteringsprocessen. Efter referenser, anställningshistorik och utbildning kommer kontrollen av personens verksamhet på sociala medier som facebook, LinkedIn och twitter.
40 procent av företagen säger att de gör en sökning på sociala medier vid en rekrytering i dag mot 10 procent 2008.

Företagen säger dock att de inte avskriver någon på grund av vad de hittar på nätet men att det kan ge upphov till ytterligare frågor vid intervjun.

De svarande, som till största delen återfinns inom privat sektor, anger att svårigheterna att hitta kompetent personal har minskat sedan förra gången vilket förmodligen beror på den ekonomiska krisen. Bara inom IT var det fortfarande svårt att hitta rätt kompetens.

Jenny Grensman

2 kommentarer

  • Nu nosar Facebook på Linkedin » KATHING

    […] Och arbetsgivare använder i hög grad sociala medier i allmänhet och Facebook i synnerhet för att kolla upp jobbsökande som till exempel denna undersökning från Stockholms Handelskammare visar. […]

    10 oktober 2013
  • Sturre

    Alltså, rent principiellt borde det vara strikt och kraftullt olagligt för en arbetsgivare att överhuvudtaget eftersöka information om vad anställda/platssökande gör på sin egen fritid.

    11 mars 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.