Svenska dataingenjörens dagbok från New York

Nicklas Ansman Giertz med sonen Oscar i New York
Dataingenjören Nicklas Ansman Giertz har bott och jobbat i New York sedan 2017. Här är han med sonen Oscar. TIll höger: utsikt från Highline på promenaden till Penn Station för att ta tåget hem.

Svenska dataingenjören Nicklas Ansman Giertz är senior utvecklare på datingappföretaget Hinge i New York. Här är hans dagbok från sitt jobb: om distansarbete, möten på Manhattan-kontoret och svårlösta buggar.

Måndag 13 mars

Vid tågstationen i Rockville Centre där vi bor.

Min vecka börjar med att jag kör min fru Caitlin till tågstationen eftersom hon ska vara på kontoret idag. Hon är Executive Director på ett mediabolag som sitter i One World Trade Center. Jag och Caitlin träffades 2018 på Tinder. Som tur är ägs Tinder, precis som min arbetsgivare Hinge, av Match Group. Annars hade det lite pinsamt när jag började på företaget.

Klockan 9 kommer svärföräldrarna för att sitta barnvakt så att jag kan fokusera på jobbet. Jag jobbar i regel 10–18 men jag försöker börja lite tidigare för att vara med familjen på kvällen.

Den här veckan startar jag ett nytt projekt där jag ska skriva om kod som växt ur sin nuvarande struktur. Det är bra för det lägger grunden för att bygga nya funktioner i framtiden.

Nicklas Ansman Giertz vid sin hemarbetsplats

Vid min hemarbetsplats.

Men jag börjar med att titta på ändringar jag la upp för granskning i fredags. Hinge använder “Pull Requests” – att man lägger upp sina ändringar för att köra automatiserade tester och för att granskas av andra utvecklare.

Klockan 11 samlas mitt team för vår dagliga standup. På måndagar jobbar nästan alla hemifrån så de flesta ringer in på Zoom. På standupen pratar man om vad man gjorde dagen innan, vad man ska göra idag och om man har några problem man behöver hjälp med. Hinge är riktigt bra på att hålla sig under 15 minuter så mötet går snabbt.

Nicklas Ansman Giertz

Bor i: Rockville Centre, New York, USA
Utbildning: Oavslutade studier till civilingenjör i datateknik, KTH
Jobbar: Senior Staff Android Engineer på datingappföretaget Hinge. Har jobbat i USA till och från sedan 2011, bland annat med Android på Bontouch, web/backend på Wrapp samt ”QA-intern” på Splunk. Har i Sverige jobbat som konsult, bland annat på Handelsbanken och TV4.
Kuriosa: Gifte sig med sin fru via Zoom på grund av pandemin vilket de blev intervjuade om i New York Times.

Som senior utvecklare är en stor del av mitt jobb att hjälpa juniora utvecklare och teamet. Så en del av dagen är jag tillgänglig för frågor och diskussion.

Hemmakvarteret i Rockville CentreHemma försöker jag promenera minst en gång per dag för att inte sitta för mycket. Så klockan 1 går jag runt i kvarteren och får lite sol. Vi bor i en villa i förorten Rockville Centre, cirka 40 minuter utanför New York City, och det är kul att titta på husen där. Inget är exakt lika något annat.

På eftermiddagen har vi ett stående möte för att prata om arkitektur. Vi pratar om hur vi vill att appen ska utvecklas och byggas.

Idag fick jag mycket gjort så jag känner mig helt OK med att stänga datorn klockan 5.

Tisdag 14 mars

Väderprognosen säger att det ska bli snöstorm men vi har ett team-event efter jobbet så jag tar mig till stan ändå. Tar tåget till Penn Station och sedan tunnelbana och kliver efter två snabba stopp av vid 14th Street. Hinges kontor ligger i “Meatpacking District”.

På väg till kontoret stannar jag vid Fabrique, det svenska bageriet, för att köpa en fralla och en bulle. Det har blivit ett favvoställe för att lugna hemlängtan. Jag har bott till och från i USA sedan 2011, först i San Fransisco men sedan 2017 i New York. För det mesta är det rätt likt att bo i Stockholm, med den stora skillnaden att det är mycket mer som händer här och det finns så mycket mer att göra!

Svenska bageriet Fabrique lugnar min hemlängtan.

Svenska bageriet Fabrique lugnar min hemlängtan.

Tisdagar är “no meetings Tuesday” på jobbet. Det är skönt att fokusera på att skriva kod.

Som de flesta tech-bolag har Hinge ett öppet kontorslandskap. Vi försöker sitta med den egna gruppen, men har inte fasta platser. Kontoret är också fullt av snyggt inredda mötesrum och det finns telefonbås om man behöver ringa.

Klockan 12 serveras lunch på kontoret vilket är toppen när det är snöstorm ute. Hinge serverar lunch tisdag-torsdag varje vecka och idag finns det en salladsbar där man kan göra sin egen sallad.

Eftermiddagen fylls med att försöka lösa en bugg som hittades precis innan vi skulle släppa en ny version. Buggen är knepig, men jag lyckas återskapa och fixa den.

Pajer på pi-dagen/Pie-day

Pajer på pi-dagen/Pie-day.

Det är pi-dagen (3/14 som man skriver i USA) eller ”pie day”, så det finns olika sorters pajer i loungen.

Klockan 3 bär det av till bowlingen. Vi är strax under 30 personer i teamet men vissa jobbar hemifrån heltid så vi blev cirka 15 på bowlingen.

Snöstormen kom som tur var aldrig riktigt igång så jag slapp bli fast i stan.

Onsdag 15 mars

Vårt kontor i Meatpacking district i New York.

Vårt kontor i Meatpacking district i New York.

Onsdagar är enda dagen när alla ska vara på kontoret så alla passar på att boka möten.

Idag fick jag sällskap av min fru på tåget. Efter ett snabbt stopp hos Fabrique och inköp av kaffe på ett café så är jag inne på kontoret.

Klockan 10:30 har vi månadsmöte för hela företaget. Då presenteras nyanställda, nyheter som hänt under månaden och det avslutas alltid med en ”success story” – en hälsning inskickad från någon av våra användare där dom berättar hur dom träffat sin partner på Hinge. Idag var det faktiskt en nyanställd som berättade hur han träffat sin fru på Hinge!

Dagen rullar på snabbt och efter lunch har jag ett möte med en junior utvecklare som jag är mentor för. Vi pratar om utveckling i allmänhet och jag inser att det var 18 år sedan jag började programmera!

Tunnelbanestationen vid Penn Station.

Tunnelbanestationen vid Penn Station.

Sist på dagen planerar mitt team det andra kvartalet och vad vi ska få gjort.

Jag springer till tunnelbanan för att hinna med tåget, men allt klaffar så jag hann utan problem. De som bor i stan behöver inte planera sin resa för tunnelbanan går så ofta, men för oss i förorten så går tågen mer sällan, ett par gånger per timme.

Jag får klart ett delmoment under tågresan så det blev en riktigt produktiv dag.

Torsdag 16 mars

Idag tog jag mig till kontoret extra tidigt för att få lite fokustid. Jag var inne vid 8 och spenderade morgonen med att granska lite kod och jobba på min omskrivning.

Tidig morgon på stationen i Rockville Centre.

Tidig morgon på stationen i Rockville Centre.

Strax efter vår dagliga standup har jag veckosynk med min chef. Vi pratar om allt från vad jag jobbar på, mina mål och projekt vid horisonten, till hur jag kan hjälpa mitt team att bli mer effektivt.

Min chef har jobbat som backend-utvecklare så jag har lagt ner tid på att berätta för honom hur det är att utveckla appar medan han berättar hur vår backend är byggd.

På eftermiddagen har vi ett möte om lite buggar vi hittat och hur vi ska förhindra liknande framöver.

Highline, New York

Jag går längs Highline till Penn station.

Eftersom jag kom tidigt så bestämmer jag mig för att kila hem lite tidigare och går längs den kända “Highline” till Penn station. Highline är ett gammalt upphöjt tågspår som nu är promenadstråk. Den snirklar mellan husen från 14th till 34th Street. Längst vägen finns massor av konstutställningar, roliga och unika hus och kända landmärken.

Ingenjörsdagboken

I Ingenjörsdagboken skriver en ingenjör dagbok under en arbetsvecka. Vems dagbok vill du läsa? Tipsa oss om allt från teknikföretags-vd:n till din kollega. Skriv i kommentarsfältet eller kontakta oss här.

Det får mig att uppskatta att bo i New York där jag kan se Empire State Building, the Standard, Hudson river etcetera när jag vill.

Väl på tåget ringer jag in till ett möte och bara lyssnar.

Fredag 17 mars

Veckan drar ihop sig och det ska bli skönt att få helg. På fredagar jobbar i princip alla hemifrån. Det är skönt att spara in restid och man kan checka ut lite tidigare.

På morgonen lyckas jag komma i mål med ett delmoment i omskrivningen vilket är superskönt.

Dagen är sedan fylld med småmöten. Flera från Android-teamet hör av sig om olika problem, från arkitektur till att lösa buggar. Jag tycker det är superkul att hjälpa andra så det är inget jag har något emot.

Vårt hus

Vårt hus!

Varje fredag har vi ett möte inom Android-teamet där vi kan presentera saker vi tycker är intressanta. Den här veckan presenterar jag lite fynd från min omskrivning som jag tror att andra tycker är intressanta.

Klockan tre börjar vår “no meetings Friday” så om folk har jobbat sent tidigare i veckan så brukar de ta helg lite tidigare.

Jag loggar av runt fyra och spenderar resten av dagen med att leka med min son. Oscar har precis fyllt 1 år och det är full rulle! Jag jagar runt honom i trädgården där han har en massa leksaker och en klätterställning.

Nicklas Ansman Giertz

Vill du läsa fler ingenjörsdagböcker? Du hittar alla som publicerats här. 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar