Ett tiotal personer riskerar att sägas upp från KTH:s skola för Teknik och Hälsa. Beskedet kom på en arbetsplatsträff och efter stora brister i samverkan med facken.
Ett tiotal personer riskerar att sägas upp från KTH:s skola för Teknik och Hälsa. Beskedet kom på en arbetsplatsträff och efter stora brister i samverkan med facken.
Från fackets sida framgår att skolan dras med ledningsproblem och att underskotten har byggts upp under flera år.
Samverkansgruppen, där ledning och anställda träffas för att diskutera verksamhet och aktuella frågor, fick kännedom om underskotten i våras men de anställdas representanter fick inte ta del av några ekonomiska underlag.
Efter att enhetscheferna vid skolan lämnat in en åtgärdsplan bildades en arbetsgrupp av chefer som arbetade fram ett lösningsförslag. Och i det avvecklas tre av enheterna på skolan: Systemsäkerhet och organisation (SSO), Medicinska Signaler, Sensorer och System (MSSS) samt Strukturell Bioteknik (SB). Enligt det förslag som ledningen har beslutat om förlorar nio personer sina jobb. Eftersom vissa av enheterna är mycket små kände sig många medarbetare direkt utpekade när förslaget presenterades på en arbetsplatsträff i början av hösten. Det har också höjts röster som pekar på att jämställdheten på skolan blir under all kritik när fyra av de nio som drabbas är kvinnor.
– Arbetsgivaren har inte alls informerat och gjort som samarbetsavtalet kräver, säger Hans Edin, ordförande för SACO-S på KTH. Samverkansavtalet är det inget fel på men det har inte följts här. Egentligen är vi inte oense om hur den ekonomiska situationen ser ut men det är konstigt att man inte har tagit tag i den innan utan har låtit det gå så här långt. Hade vi haft en större öppenhet så skulle det inte ha behövt bli så här.
Hans Edin säger också att många inblandade sitter på en speciell och unik kompetens och därför är svåra att flytta till någon annan enhet.
Och Reine Bergström, som sitter i den lokala samverkansgruppen menar att det inte blir någon samverkan om man inte talar med varandra under en sådan här process.
På torsdag kommer en löntagarkonsult, som facken har tagit in, att presentera en rapport över hur han ser på beslutet om neddragning. I sin rapport, som Ingenjören har tagit del av, pekar han på en ledning som är rekryterad snarare för sin sakkunskap än för sin ledarkompetens och på hur många spretiga områden och ett otydligt ledarskap bidragit till de uppkomna problemen. I medarbetarenkäten ligger skolans resultat under KTH som helhet. Konsulten pekar också att på att en dålig och underbemannad HR-funktion och avsaknad av kompetensförsörjningsplan förstärker problemen. Enligt rapporten riskerar skolan, som ändå varit framgångsrik vad gäller exempelvis uppbyggnad av sin forskning, att få dåligt rykte på grund av den dåliga hanteringen av situationen.
Hans Hebert, chef för skolan för Teknik och Hälsa säger att han har som ambition att följa samverkansavtalet men att vissa problem inte passar att lösa på stormöten. Han vill inte kommentera om de anställdas representanter har fått något ekonomiskt underlag för att bedöma situationen men menar att samverkan har skett under processen och att någon annan får bedöma om det har varit rätt eller fel.
Jenny Grensman
2 kommentarer
Om det som löntagarkonsulten säger är sant, vilket jag tror det är, så är det sorgligt att KTH inte kan representeras av ett tydligt ledarskap genomsyrat av kommunikation och öpenhet. Det är grunden till en stark och utvecklande organisation. Lyckas vi få det någon gång, så tror jag att skolan kommer att bli en bättre plats för både studenter, anställda samt internstionellt.
[…] ”Ingenjören” har skrivit denna artikel angående personalsituationen på STH. ”Ingenjören” är Sveriges ingenjörers […]