Generöst vd-avtal skakar styrelsen

Sveriges Ingenjörers styrelse skakas av inre stridigheter. Ytterst gäller frågan förtroendet för förbundets ledning, uppger tidningen Arbetet som i en utförlig artikel beskriver bland annat förbundsdirektörens anställningsavtal och fallskärm och diskussionerna kring dessa.Sveriges Ingenjörers styrelse skakas av inre stridigheter. Ytterst gäller frågan förtroendet för förbundets ledning, uppger tidningen Arbetet som i en utförlig artikel beskriver bland annat förbundsdirektörens anställningsavtal och fallskärm och diskussionerna kring dessa. (Uppdaterad 13:05)

I dag ligger nyheten om Sveriges Ingenjörers förbundsdirektör Richard Malmborgs anställningsavtal och fallskärm i topp på tidningen Arbetets förstasida. Med 134 000 kronor i månaden och ersättningar på 320 000 kronor om året, fri bil och dessutom en fallskärm som skulle kosta förbundet över tio miljoner kronor om den utlöses är det villkor som slår både IF Metalls ordförande Anders Ferbes som har 80 247 kronor i månaden, och Unionens kanslichef som har 102 000 kronor i månaden. (Siffrorna är från 2015 för Unionen).
Fallskärmen, som kan utlösas om Richard Malmborg blir uppsagd eller om han själv anser sig allvarligt ifrågasatt av presidiet eller av förbundsstyrelsen på osakliga grunder ger honom 48 månadslöner som inte räknas av mot andra inkomster.

Vid fullmäktige 2016 tillträdde Ulrika Lindstrand som förbundsordförande och en delvis ny styrelse tog vid, bland annat byttes presidiet ut. Sedan dess har enligt vad Ingenjören erfar diskussionerna om hur förbundet leds och behovet av förnyelse varit livliga. Vd-avtalet som nu har läckts är en av de saker som ett antal styrelseledamöter har tagit som ett tydligt tecken på att förbundet inte riktigt hänger med i den förnyelse och etiska diskussion som flera andra förbund har haft.

Joachim Pettersson, förste vice ordförande, säger till Arbetet att han tycker att avtalet är otidsenligt. Ingenjören ber honom utveckla resonemanget.

– Det här är en av många viktiga frågor kring förnyelsen av förbundet. Det finns en stor spännvidd i uppfattningen om vägen framåt. Det är ju det som är styrelsens roll, att diskutera olika vägar och komma till konsensus. Det är så styrelsearbete fungerar.

Var du medveten om hur vd:s anställningsavtal och fallskärm ser ut?
–  Jag blev invald i presidiet i höstas och begärde då att få se avtalet skriftligt. Min uppgift är att bereda beslutshanteringen i styrelsen och jag vill ha transparens, det är oerhört viktigt för mig. Det är på medlemmarnas mandat vi agerar. Vi ska se till att arbetet fungerar och vi ska uppföra oss på ett bra sätt men vi får inte ducka för svåra frågor.

Vad vill du säga till medlemmarna när de får reda på det här?
–  Styrelsen har ett ansvar för att hantera medlemmarnas pengar och vi kan inte skylla på tidigare styrelser. Det pågår som sagt ett arbete i styrelsen och jag vill inte föregripa den diskussionen.

Också förbundets andra vice ordförande Monica Normark säger i Arbetet att avtalet är för generöst för att vara ett modernt avtal.

Magnus Sundemo, styrelseledamot och en av dem som i höstas fick fullmäktiges uppdrag att leda en organisationsutredning bekräftar att frågan om vd:s avtal är en del i förnyelsearbetet.

–  För mig har det ju varit det. Även om det är ett gammalt avtal så står det för ett tankesätt som är omodernt och irrelevant. Vi vinner inga nya medlemmar om vi visar upp sådana här avtal. Detta tyder på något som inte har varit riktigt bra. Och att man inte tagit tag i det och omförhandlat för länge sedan visar att man inte har insikt i att det kan skada förbundet.

Under Ingenjörens rundringning till ledamöterna i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse går det ut ett mejl från förbundsordförande Ulrika Lindstrand att alla frågor från media, även från medlemstidningen Ingenjören, måste gå via henne, vilket gör att en del ledamöter avböjer att svara på fler frågor.
Teknologrepresentanterna i styrelsen Olle Johnsson och Alice Halldin tycker båda att avtalet är otidsenligt.

– Jag förstår inte riktigt Ulrika Lindstrands uttalande (i Arbetet) att det här inte är en stor fråga, säger Alice Halldin. Jag tycker att det är en stor fråga och det är en viktig fråga som vi har ägnat mycket tid åt. Journalisten från Arbetet gav en bra bild av avtalet och av hur det ser ut i styrelsen, vad gäller tankegångarna och tongångarna.

Jenny Grensman, Sture Henckel, Karin Virgin & Ania Obminska

Fotnot: Anders Ferbe fungerar som både förbundsordförande och kanslichef.

Lämna en kommentar

Senaste nytt