Teknologer löser företagens problem

Design-build-test! I Umeå tränar teknologerna sig i projektarbete med verkliga uppdrag från det lokala näringslivet.

Design-build-test! I Umeå tränar teknologerna sig i projektarbete med verkliga uppdrag från det lokala näringslivet.

Att utbildningen känns teoretisk och långt ifrån verkligheten är en ofta förekommande kritik mot ingenjörsutbildningar. Vid Umeå tekniska högskola har man tagit fasta på det och erbjuder en kurs där man blandar olika ingenjörskompetenser, tar in projekt från näringslivet, sätter upp den budget och ger studenterna i uppdrag att lösa problemet. BAE Systems Hägglunds och Boliden Mineral finns bland uppdragsgivarna för kursen som är valbar på alla ingenjörsprogram och går på halvfart över en termin.
– Vi går ut med intresseförfrågningar till företagen här omkring för att få in förslag. Sedan bedömer vi om de är praktiskt genomförbara, säger Staffan Schedin, ansvarig för kursen och universitetslektor vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
Kursen samlar deltagare från alla olika ingenjörsprogram och det är meningen.
– I näringslivet måste du samarbeta med kollegor med andra kompetenser än din egen, högskoleingenjörer måste samarbeta med civilingenjörer och så vidare.
Projektstyrning, dokumenthantering, gruppdynamik och budgetarbete är moment som kommer in förutom arbetet med att lösa det tekniska.
– I ett av projekten har uppdragsföretaget också varit delaktigt i själva arbete, säger Staffan Schedin. Vi tycker att studenterna är duktiga på att arbeta tillsammans. Det kan vara litet trögt i början, men det är det ju i alla grupper.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Högskolorna bör erbjuda  praktik på ingenjörsutbildningar”

”Högskolorna bör erbjuda praktik på ingenjörsutbildningar”

Högre studiebidrag för ingenjörsstudenter och möjligheten att kunna göra praktik under utbildningen var två förslag från teknologerna till årets Ingenjörsfullmäktige. En av deras fem motioner fick stöd.
Fler artiklar