Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningTeknologer löser företagens problem

Teknologer löser företagens problem

Design-build-test! I Umeå tränar teknologerna sig i projektarbete med verkliga uppdrag från det lokala näringslivet.

Att utbildningen känns teoretisk och långt ifrån verkligheten är en ofta förekommande kritik mot ingenjörsutbildningar. Vid Umeå tekniska högskola har man tagit fasta på det och erbjuder en kurs där man blandar olika ingenjörskompetenser, tar in projekt från näringslivet, sätter upp den budget och ger studenterna i uppdrag att lösa problemet. BAE Systems Hägglunds och Boliden Mineral finns bland uppdragsgivarna för kursen som är valbar på alla ingenjörsprogram och går på halvfart över en termin.
– Vi går ut med intresseförfrågningar till företagen här omkring för att få in förslag. Sedan bedömer vi om de är praktiskt genomförbara, säger Staffan Schedin, ansvarig för kursen och universitetslektor vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
Kursen samlar deltagare från alla olika ingenjörsprogram och det är meningen.
– I näringslivet måste du samarbeta med kollegor med andra kompetenser än din egen, högskoleingenjörer måste samarbeta med civilingenjörer och så vidare.
Projektstyrning, dokumenthantering, gruppdynamik och budgetarbete är moment som kommer in förutom arbetet med att lösa det tekniska.
– I ett av projekten har uppdragsföretaget också varit delaktigt i själva arbete, säger Staffan Schedin. Vi tycker att studenterna är duktiga på att arbeta tillsammans. Det kan vara litet trögt i början, men det är det ju i alla grupper.
JG

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?