Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningTeknologer löser företagens problem

Teknologer löser företagens problem

Design-build-test! I Umeå tränar teknologerna sig i projektarbete med verkliga uppdrag från det lokala näringslivet.

Att utbildningen känns teoretisk och långt ifrån verkligheten är en ofta förekommande kritik mot ingenjörsutbildningar. Vid Umeå tekniska högskola har man tagit fasta på det och erbjuder en kurs där man blandar olika ingenjörskompetenser, tar in projekt från näringslivet, sätter upp den budget och ger studenterna i uppdrag att lösa problemet. BAE Systems Hägglunds och Boliden Mineral finns bland uppdragsgivarna för kursen som är valbar på alla ingenjörsprogram och går på halvfart över en termin.
– Vi går ut med intresseförfrågningar till företagen här omkring för att få in förslag. Sedan bedömer vi om de är praktiskt genomförbara, säger Staffan Schedin, ansvarig för kursen och universitetslektor vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
Kursen samlar deltagare från alla olika ingenjörsprogram och det är meningen.
– I näringslivet måste du samarbeta med kollegor med andra kompetenser än din egen, högskoleingenjörer måste samarbeta med civilingenjörer och så vidare.
Projektstyrning, dokumenthantering, gruppdynamik och budgetarbete är moment som kommer in förutom arbetet med att lösa det tekniska.
– I ett av projekten har uppdragsföretaget också varit delaktigt i själva arbete, säger Staffan Schedin. Vi tycker att studenterna är duktiga på att arbeta tillsammans. Det kan vara litet trögt i början, men det är det ju i alla grupper.
JG

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.