Titandioxidplattor renar luften i Malmö

Hittills har halterna av kväveoxid minskat med fem procent på Amiralsgatan i Malmö där plattorna med titandioxid ligger.

Trottoarsten som binder föroreningar och renar luften? Ja, du läste rätt! Beläggningen prövas nu på en gata i Malmö.Trottoarsten som binder föroreningar och renar luften? Ja, du läste rätt! Beläggningen prövas nu på en gata i Malmö.

Tillsammans med Starka betongindustrier genomför Malmö stad nu ett projekt med en ny typ av trottoarbeläggning, så kallad Eco Nox, som både ska binda föroreningarna och rena luften längs gatan. I mitten av september började plattorna läggas på Amiralsgatan i centrala Malmö.
— Amiralsgatan är en av Malmös mest utsatta gator vad gäller kväveoxider och därför är det intressant att testa metoden där, säger Tomas Ohlsson på gatukontoret.

Betongplattorna som används är helt vanliga men belagda med titandioxid. Titandioxiden fungerar som en katalysator som med hjälp av UV-ljus bryter ned kvävedioxider. Syre och vattenånga i luften omvandlas till fria radikaler som förenar sig med luftföroreningar, framför allt kväveoxid och organiska partiklar. Resultatet blir små mängder av syror som neutraliseras och sköljs bort av regnvattnet.

Testområdet i Malmö är cirka 250 kvadratmeter och luftmätningarna ska göras kontinuerligt med hjälp av miljöförvaltningens mobila mätvagn. 
— I Italien där det har testats reducerades kväveoxiderna i inandningsluften med upp till 40 procent, men eftersom vår yta är mindre och vi inte har lika starkt solljus som där så förväntar vi oss ungefär en reduktion med 5-10 procent, säger en entusiastisk Tomas Ohlsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar