Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFosforbrist hotar jordens försörjning

Fosforbrist hotar jordens försörjning

Bristen på fosfor är ett globalt växande problem. Fosfor är lika nödvändigt för jordbruket som vatten. Känsligheten har redan börjat få konsekvenser.  Mellan 2006 och 2008 hann priserna på fosfatmalm stiga flera hundra procent innan de sjönk igen med lågkonjunkturen.

Fosfor är avgörande för jordens bördighet. Tillsammans med kväve och kalium är det ett näringsämne som växterna tar upp ur jorden. Det skriver Dana Cordell i sin doktorsavhandling vid Tema Vatten i natur och samhälle vid Linköpings universitet.

– Om ingenting görs kommer fosforbristen att skapa allvarliga problem. Redan 2035 beräknas efterfrågan på fosfor vara större än tillgången, säger hon.

Peak phosphorus har blivit ett begrepp och visar stora likheter med det mer välkända fenomenet peak oil. Båda fenomenen handlar om råvaror som finns i begränsad mängd. Fosfor utvinns ur fosfatmalm. Resursen inte är förnybar och bedömningen är att världen kommer att märka av effekterna inom ett par årtionden. När naturresurserna är ungefär halverade blir produktionen svår att upprätthålla, samtidigt som efterfrågan fortsätter att stiga.

Liksom många andra viktiga råvaror finns de främsta tillgångarna i politiskt besvärliga områden: Kina, Marocko och Västsahara.

En viktig skillnad mellan peak oil och peak phosphorus är emellertid oroande. Olja går att ersätta med andra ämnen, även om omställningen är smärtsam och tidskrävande. Men vad gäller fosfor finns inget känt ämne som kan fungera som ersättning i någon större skala. Fosfor kan inte tillverkas på konstgjord väg. Det har redan hunnit återspegla sig i världmarknadspriset när priset på fosfatmalm nästan niofaldigades mellan 2006 till 2008. Priset sköt i höjden från cirka 50 till över 400 dollar per ton. Under finanskrisen gick priset dock ned igen.

Det finns vissa outnyttjade resurser. I ett längre tidsperspektiv måste vi lösa detta problem oavsett hur länge till reserverna räcker. I ett globalt sammanhang uötgör fosforen samtidigt en betydande föroreningsfråga. Fosfor skulle, till skillnad från olja, kunna återanvändas, men det görs inte i dag. Dessutom leder ineffektiv produktion till att bara en femtedel av fosforn i den brutna malmen når ända fram till maten. Lösningen på problemet innebär ändringar i vår livsstil och resursanvändning.

– Det saknas internationell styrning för att säkerställa den långsiktiga tillgången på fosfor, säger Dana Cordell. Jordbruket måste effektiviseras, vi måste äta mindre kött och mer vegetarisk kost. Samtidigt måste vi återanvända den fosfor som finns i växtrester, matsvinn, gödsel och mänsklig avföring.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?