Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningKaos i undervisningen ska ge jobb

Kaos i undervisningen ska ge jobb

Kaos kan vara en bra inlärningsmetod.  Det tror i alla fall Uppsala universitet som prövar en ny undervisningsform.  Med så kallad kaospedagogik tränar man civilingenjörsstudenter för ett kommande arbetsliv.

Kaospedagogik innebär att studenterna får en uppgift som de inte klarar av om de arbetar på traditionellt sätt. Ett första ”misslyckande” ger sedan den motivation som behövs för att använda olika verktyg som lärs ut. Tanken är att studenterna ska arbeta i projektform under realistiska former.
— Vi tror det är positivt att uppleva lite kaos i början. Om studenterna inte göds med information ställer det krav på eget agerande och engagemang, säger initiativtagaren professor Torgny Fornstedt, institutionen för fysikalisk och analytisk kemi.

Metodiken har utvecklats i mycket nära samarbete med representanter från industrin och med deras bästa kommunikationskonsulter. Det började som ett pilotprojekt 2007, men momentet har nu integrerats i fyra civilingenjörsprogram som avslutande projektarbete.

Momentet genomförs som ett rollspel. Lärarna spelar rollen av beställare som lämnar över ett uppdrag till studenterna där studentgrupperna spelar olika kontraktsföretag. Grupperna får ett luddigt formulerat uppdrag att genomföra.
— Studenterna är vana att få väldigt mycket serverat. Då uppstår kaos när de glömmer att kommunicera med beställaren eller organisera arbetet mellan sig, säger Torgny Fornstedt.

Under studenternas presentation medverkar ”beställaren” och en industriföreträdare, som ställer tuffa frågor. Efter de ”misslyckade presentationerna får studenterna i samarbete med lärarna diskutera vad som gick fel och hur de upplevde situationen. Därefter får de lära sig de verktyg de behöver för att klara uppgiften bättre: att kunna delegera, göra riskanalys, tids- och kostnadsberäkningar och inte minst att ställa frågor för att förstå uppdraget tillräckligt bra för att kunna genomföra det.

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.