Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningKaos i undervisningen ska ge jobb

Kaos i undervisningen ska ge jobb

Kaos kan vara en bra inlärningsmetod.  Det tror i alla fall Uppsala universitet som prövar en ny undervisningsform.  Med så kallad kaospedagogik tränar man civilingenjörsstudenter för ett kommande arbetsliv.

Kaospedagogik innebär att studenterna får en uppgift som de inte klarar av om de arbetar på traditionellt sätt. Ett första ”misslyckande” ger sedan den motivation som behövs för att använda olika verktyg som lärs ut. Tanken är att studenterna ska arbeta i projektform under realistiska former.
— Vi tror det är positivt att uppleva lite kaos i början. Om studenterna inte göds med information ställer det krav på eget agerande och engagemang, säger initiativtagaren professor Torgny Fornstedt, institutionen för fysikalisk och analytisk kemi.

Metodiken har utvecklats i mycket nära samarbete med representanter från industrin och med deras bästa kommunikationskonsulter. Det började som ett pilotprojekt 2007, men momentet har nu integrerats i fyra civilingenjörsprogram som avslutande projektarbete.

Momentet genomförs som ett rollspel. Lärarna spelar rollen av beställare som lämnar över ett uppdrag till studenterna där studentgrupperna spelar olika kontraktsföretag. Grupperna får ett luddigt formulerat uppdrag att genomföra.
— Studenterna är vana att få väldigt mycket serverat. Då uppstår kaos när de glömmer att kommunicera med beställaren eller organisera arbetet mellan sig, säger Torgny Fornstedt.

Under studenternas presentation medverkar ”beställaren” och en industriföreträdare, som ställer tuffa frågor. Efter de ”misslyckade presentationerna får studenterna i samarbete med lärarna diskutera vad som gick fel och hur de upplevde situationen. Därefter får de lära sig de verktyg de behöver för att klara uppgiften bättre: att kunna delegera, göra riskanalys, tids- och kostnadsberäkningar och inte minst att ställa frågor för att förstå uppdraget tillräckligt bra för att kunna genomföra det.

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.