Anne Marie är årets IT-tjej

Foto: Kristofer Hedlund/Universum

— Problemlösning fungerar bättre i grupper där man blandar killar och tjejer. Man tänker olika och tjejer tillför andra saker än killarna gör, säger Anne Marie Liljekvist på Chalmers som utsetts till årets IT-tjej.

Årets IT-tjej är en utmärkelse för att lyfta fram och visa upp kunniga tjejer som studerar IT. Priset delas ut varje år av Microsoft och Universum.

Hallå Anne Marie Liljekvist 23 år, snart färdig civilingenjör i informationsteknik på Chalmers som har blivit årets IT-tjej. Det är en utmärkelse för att lyfta fram och visa upp kunniga tjejer som studerar IT. Priset delas ut varje år av Microsoft och Universum.

Vad innebär utmärkelsen årets IT-tjej?
— Jag kommer att fungera som ambassadör under ett år för att locka fler tjejer att läsa IT. Dessutom får jag ett resestipendium till en teknisk mässa i Berlin.

Vem nominerade dig?
— Jag blev nominerad av en vän, en kille som är en av mina studiekompisar här på Chalmers.  

På vilket sätt har du engagerat dig för att locka fler tjejer att läsa teknik?
— Jag är med i nätverket Datatjej och var jag med och arrangerade den årliga konferensen Datatjej när den hölls på Chalmers 2009. Jag har också suttit som studierepresentant i Programrådet för min utbildning där vi bollar idéer tillsammans med representanter från näringslivet. Dessutom har jag varit fadder för nya tjejer på Chalmers.

Hur och varför valde du den utbildningen?
— Jag är en kreativ person och tog av ren nyfikenhet en frivillig programmeringskurs när jag gick på gymnasiet (natur-naturprogrammet). Det var väldigt kul och jag insåg att jag gillar problemlösning. 

Hur stort är intresset för IT bland tjejer i din ålder?
— Väldigt lågt, tyvärr. I min klass på Chalmers har vi bara varit tre tjejer av totalt 60 studenter. 

Varför är det viktigt att få in fler tjejer på IT-programmet?
— Problemlösning fungerar bättre i grupper där man blandar killar och tjejer. Man tänker olika och tjejer tillför andra saker än killarna gör. Vi har haft mycket grupparbeten och de blandade grupperna har ofta fått bäst resultat. Det är inte bara vi tjejer som vill få hit fler tjejer, det vill killarna också.    

Varför tror du att så få tjejer lockas av IT-branchen?
— Många vet inte vad IT är och vilka spännande jobb man kan få. Det finns en lite stereotyp bild av datanördar. Vi behöver spräcka den bilder och förklara vad man jobbar med i IT-branschen. Vi får kreativa, roliga jobb och bra betalt.

Men törs man söka informationsteknik om man inte är datanörd och redan kan programmera?
— Jag hade inte alls de förkunskaper som de flesta killar hade och i början var det lite svårt men man kommer snabbt ikapp. Efter en till två kurser är man över tröskeln och sedan är det ingen skillnad. 

Du har pluggat en termin utomlands – berätta.
— Hösten 2008 läste jag psykologi vid Pacific University på 2008 Hawaii. Jag är intresserad av användarvänlighet, alltså samspelet mellan teknik och människa.  

Vad gör du nu?
— Nu håller jag på med mitt exjobb som jag hoppas ska vara klart i mitten av september. Jag gör exjobbet på företaget Amadeus och programmerar en prototyp av en bokningsmotor som kan integrera med sociala medier. Är man till exempel en grupp på Facebook som vill boka en resa tillsammans behövs det bokningsmotorer som klarar det på ett bra sätt.

Beskriv drömjobbet
— Jag har ingen speciell arbetsgivare som jag hoppas få jobba hos. Det viktiga är en kreativ och inspirerande arbetsmiljö. Jag hoppas få ett jobb där jag inte bara följer standarder och att jag får jobba både med utveckling och med integrationsdesign. Arbetsmarknaden ser ljus ut. Jag har studiekompisar som fått jobberbjudanden redan innan de är klara med studierna.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Konstig” kultur ska göra studenter till bättre ingenjörer

”Konstig” kultur ska göra studenter till bättre ingenjörer

Konst och kultur ska göra civilingenjörsstudenter till bättre yrkesmänniskor. I Mittuniversitetets satsning används ”jobbiga” upplevelser som ett avstamp för samtal och utveckling.
Fler artiklar