CSN hotar polisanmäla teknologer

Många teknologer har drabbats av CSN:s kampanj mot fuskande studenter. Trots att de studerar heltid har de fått återkrav från CSN och hot om polisanmälan.Många teknologer har drabbats av CSN:s kampanj mot fuskande studenter. Trots att de studerar heltid har de fått återkrav från CSN och hot om polisanmälan.

Att många teknologer har drabbats beror på att de tekniska högskolorna räknar de instuderade poängen per helår medan CSN i enlighet med studiestödslagen ser på resultatet per termin.

Högskolorna kan alltså lägga kurserna så att det blir färre poäng ena terminen och fler den andra av pedagogiska skäl. För studenterna är det ändå heltid. Men nu har alltså CSN, som satsar stort på att spåra fuskare i systemet, slagit ned på skillnaden i poäng och kräver pengarna tillbaka för alla som har fått stöd för heltidsstudier men inte kommit upp i full poäng under höst eller vårterminen 2009.

– Jag vet inte hur det ser ut på andra högskolor men här har KTH bestämt att göra höstterminen tre veckor kortare och vårterminen längre och bara en sådan sak leder nu alltså till att studenter som har fått fullt studiestöd drabbas, säger Tobias Porserud, ordförande för kåren på KTH.

Både studenter och högskolor är upprörda. På KTH i Stockholm har är runt 400 teknologer drabbade och någon teknolog har fått ett återbetalningskrav på 42 000 kronor.

Rektor Peter Gudmundson säger i en intervju i Svenska Dagbladet att hela saken tyder på ett byråkratiskt och stelt synsätt då det faktiskt rör sig om studenter som har följt kursplanen till punkt och pricka. Han tycker att CSN kunde skjuta upp återbetalningskravet till efter den 17 juni när högskolorna och myndigheten ska ha ett möte om problemet.

Tobias Porserud på THS hoppas att regeringen ska ingripa.
– Det här drabbar alla som läser program. Högskolorna som inte har kollat med CSN hur de ser på upplägget av utbildningarna. Vår undran är vem som ska stå för smällen. Många har krav som ska vara inbetalade i slutet av maj.

Och då har de följt kursplanen som högskolan har lagt upp.
JG

3 kommentarer

  • Nya finansieringsvägar | Fria Moderata Studentförbundet

    […] favoritmyndigheter, CSN, kom ju för inte så länge sedan med nyheten att man skulle börja polisanmäla studenter som följer läroplanen i stället för CSN:s dito. Upprördheten var så fulländad att […]

    06 mars 2011
  • P.J.

    Korrigering: “rätt till heltidsstudiemedel under hela studietiden” menade jag såklart.

    21 maj 2010
  • P.J.

    ”Rektor Peter Gudmundson säger i en intervju i Svenska Dagbladet att hela saken tyder på ett byråkratiskt och stelt synsätt då det faktiskt rör sig om studenter som har följt kursplanen till punkt och pricka.”

    Jag förstår inte varför CSN anses som byråkratisk och stelbent då de följer de regler som de styrs av. Att skolorna inte har samma regler att följa kan ju inte gärna CSN ansvara för, däremot borde skolorna ha ett ansvar gentemot studenten att leverera kursplaner som är anpassade efter samma regler som CSN styrs av om de ska gå ut med information om att utbildningen ger rätt till heltidsstudier under hela studietiden.

    Om det är omöjligt att utforma utbildningar efter både de regelverk som skola och CSN styrs av får skolan sluta säga att utbildningen ger rätt till heltidsstudier under hela studietiden tills dess att regelverken är ändrade, annars kommer fler studenter råka ut för samma problematik om de inte dubbelsynar hur deras utbildning är utformad vilket en student rimligtvis inte borde behöva lägga tid på då denne har studier att sköta.

    21 maj 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.