Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKrisen gjorde arbetsklimatet hårdare

Krisen gjorde arbetsklimatet hårdare

Bristande långsiktig planering med ständiga förändringar, infrusen kompetensutveckling och besparingar som drabbar allt från fruktkorgar till nyanställningar. Krisen grepp om Volvo AB ser ut att lossna litet men medarbetarna har känt av de hårda tiderna.

”Sämre kvalitet på utfört arbete” ”Vi har haft stora pensionsavgångar som inte har fått ersättas vilket har medfört stor belastning på oss som är kvar” ”Vissa fick ingen sommarsemester 2009 fast de har rätt till det.” Kommentarerna från Sveriges Ingenjörers medlemmar på Volvo AB till Ingenjörens enkät om arbetsmiljö och arbetsklimat 2008-2010 är många och utförliga.

– Det är klart att det har känts, säger en förtroendevald på ett Volvobolag. Man tror inte att stora företag som Volvo kan gå omkull men vi har haft otroliga förluster så länge. Företaget höll på att gå under och det gjorde givetvis situationen väldigt besvärlig.

Från ett läge som var pressat för att det var svårt att hinna leverera, sjönk Volvos resultat, liksom resultatet för många andra exportberoende svenska industriföretag, som en sten under 2008-2009.  De flesta bolag inom koncernen har drabbats av neddragningar under 2009. Under vintern och våren 2009-2010 kom det signaler från förtroendevalda och medlemmar på Volvo AB att arbetsklimatet hade försämrats ordentligt. Därför skickade Ingenjören ut en enkät till alla Sveriges Ingenjörers medlemmar inom koncernen för att undersöka om signalerna stämde. Enkäten gick ut i början av maj och besvarades av drygt 900 medlemmar på Volvo AB.

66 procent av de svarande uppgav att de tyckte att arbetsmiljön hade blivit sämre 2008-2010.
51 procent hade funderat på att byta jobb på grund av arbetsmiljön.
58 procent  hann inte med sina arbetsuppgifter på normal arbetstid.
31 procent  hade ökat sitt övertidsuttag.

Omorganisationer, otydliga organisationer, chefer och medarbetare som är stressade, och dålig information om vad som sker på arbetsplatsen är saker som många av de svarande tar upp när de reflekterar över arbetsmiljön.
– Det är rent chockerande att så många säger att de funderar på att byta jobb men man vet ju inte om de verkligen skulle ha gjort slag i saken, säger en förtroendevald. Här är bristen på planering det största problemet som jag ser. Det händer saker hela tiden och det kommer nya saker vi ska göra varje dag. Det finns ingen långsiktighet. Det gör att man inte känner någon arbetstillfredsställelse och jobbet blir sämre utfört.

På frågan varför han vill vara anonym säger han att det känns bäst så och att den som sticker ut och bråkar lätt kan uppfattas som besvärlig vilket inte är bra för karriären.

– Själv tror jag på ett arbetsklimat där folk törs säga vad de tycker och komma med olika åsikter men det är inte riktigt det läget.

Ingenjören har försökt få en kommentar från Volvo AB:s personalavdelning till resultatet av enkäten men inte lyckats.

JG

3 KOMMENTARER

  1. Det är samma inom universitetet; + fler chefer, ändå ingen som är chef för de förväntas göra annat också, syndabockstänkande, kommersialisering av Universitetets resurser, den som protesterar åker ut, bristande kommunikation, ”trotjänarna” är inte med på det nya, lönerna hålls nere, inga utvecklingssamtal, de högsta cheferna glider vidare och sparkar neråt. Mycket av moment 22 och söndra och härska.

  2. Skrämmande läsning! Men samtidigt lite skönt att höra att jag inte är ensam om att uppleva situationen på detta sätt. Hoppas verkligen att företagsledningen tar del av resultatet från enkäten och agerar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.