Krisen gjorde arbetsklimatet hårdare

Bristande långsiktig planering med ständiga förändringar, infrusen kompetensutveckling och besparingar som drabbar allt från fruktkorgar till nyanställningar. Krisen grepp om Volvo AB ser ut att lossna litet men medarbetarna har känt av de hårda tiderna.

Bristande långsiktig planering med ständiga förändringar, infrusen kompetensutveckling och besparingar som drabbar allt från fruktkorgar till nyanställningar. Krisen grepp om Volvo AB ser ut att lossna litet men medarbetarna har känt av de hårda tiderna.

”Sämre kvalitet på utfört arbete” ”Vi har haft stora pensionsavgångar som inte har fått ersättas vilket har medfört stor belastning på oss som är kvar” ”Vissa fick ingen sommarsemester 2009 fast de har rätt till det.” Kommentarerna från Sveriges Ingenjörers medlemmar på Volvo AB till Ingenjörens enkät om arbetsmiljö och arbetsklimat 2008-2010 är många och utförliga.

– Det är klart att det har känts, säger en förtroendevald på ett Volvobolag. Man tror inte att stora företag som Volvo kan gå omkull men vi har haft otroliga förluster så länge. Företaget höll på att gå under och det gjorde givetvis situationen väldigt besvärlig.

Från ett läge som var pressat för att det var svårt att hinna leverera, sjönk Volvos resultat, liksom resultatet för många andra exportberoende svenska industriföretag, som en sten under 2008-2009.  De flesta bolag inom koncernen har drabbats av neddragningar under 2009. Under vintern och våren 2009-2010 kom det signaler från förtroendevalda och medlemmar på Volvo AB att arbetsklimatet hade försämrats ordentligt. Därför skickade Ingenjören ut en enkät till alla Sveriges Ingenjörers medlemmar inom koncernen för att undersöka om signalerna stämde. Enkäten gick ut i början av maj och besvarades av drygt 900 medlemmar på Volvo AB.

66 procent av de svarande uppgav att de tyckte att arbetsmiljön hade blivit sämre 2008-2010.
51 procent hade funderat på att byta jobb på grund av arbetsmiljön.
58 procent  hann inte med sina arbetsuppgifter på normal arbetstid.
31 procent  hade ökat sitt övertidsuttag.

Omorganisationer, otydliga organisationer, chefer och medarbetare som är stressade, och dålig information om vad som sker på arbetsplatsen är saker som många av de svarande tar upp när de reflekterar över arbetsmiljön.
– Det är rent chockerande att så många säger att de funderar på att byta jobb men man vet ju inte om de verkligen skulle ha gjort slag i saken, säger en förtroendevald. Här är bristen på planering det största problemet som jag ser. Det händer saker hela tiden och det kommer nya saker vi ska göra varje dag. Det finns ingen långsiktighet. Det gör att man inte känner någon arbetstillfredsställelse och jobbet blir sämre utfört.

På frågan varför han vill vara anonym säger han att det känns bäst så och att den som sticker ut och bråkar lätt kan uppfattas som besvärlig vilket inte är bra för karriären.

– Själv tror jag på ett arbetsklimat där folk törs säga vad de tycker och komma med olika åsikter men det är inte riktigt det läget.

Ingenjören har försökt få en kommentar från Volvo AB:s personalavdelning till resultatet av enkäten men inte lyckats.

JG

3 kommentarer

  • OP

    Det är samma inom universitetet; + fler chefer, ändå ingen som är chef för de förväntas göra annat också, syndabockstänkande, kommersialisering av Universitetets resurser, den som protesterar åker ut, bristande kommunikation, ”trotjänarna” är inte med på det nya, lönerna hålls nere, inga utvecklingssamtal, de högsta cheferna glider vidare och sparkar neråt. Mycket av moment 22 och söndra och härska.

    05 juni 2010
  • JO

    Det finns även konsulter på Volvo AB som jobbar mer än 40 timmar per vecka .

    04 juni 2010
  • MH

    Skrämmande läsning! Men samtidigt lite skönt att höra att jag inte är ensam om att uppleva situationen på detta sätt. Hoppas verkligen att företagsledningen tar del av resultatet från enkäten och agerar.

    03 juni 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar