Valdeltagande blev lågt i Sveriges Ingenjörers fullmäktigeval. Endast 15,6 procent av medlemmarna röstade. Sex nya valkorporationer tog sin in och 12 kandidater fick så många röster att de knep en plats före en kandidat högre upp på listan.
Valdeltagande blev lågt i Sveriges Ingenjörers fullmäktigeval. Endast 15,6 procent av medlemmarna röstade. Sex nya valkorporationer tog sin in och 12 kandidater fick så många röster att de knep en plats före en kandidat högre upp på listan.
Fullmäktige är Sveriges Ingenjörers högsta beslutande organ och kan liknas vid riksdagen. De 95 ledamöterna, varav 14 studenter, träffas årligen och fattar långsiktiga strategiska beslut och drar upp riktlinjerna för förbundet.
Alla ordinarie medlemmar i Sveriges Ingenjörer har möjlighet att bestämma vilka som ska sitta i fullmäktige under kommande fyraårsperiod. Under hösten och vintern har medlemmar bildat valkorporationer, så kallade listor (närmast att likna vid partier). Antalet röster varje lista får i valet avgör hur många av kandidaterna på listan som hamnar i fullmäktige.
Fullmäktigevalet avslutades den 31 maj. Valdeltagandet i år var lågt jämfört med valet för fyra år sedan. I år röstade 15,6 procent av de röstberättigade medlemmarna. Vid det förra valet var valdeltagandet 24, 2 procent.
– Det var en överraskning och givetvis en besvikelse att resultatet blev så lågt, säger Anders Tihkan, ansvarig för fullmäktigevalet på förbundet.
Antalet medlemmar som röstade var dock cirka 2500 fler än för fyra år sedan, men eftersom förbundet vuxit med ungefär 23 000 fler röstberättiga medlemmar sjönk andelen som röstade kraftigt.
Anders Tihkan ser ingen tydlig förklaring till det låga valdeltagandet.
— Vid det förra valet införde vi möjligheten att inte enbart rösta på en valkorporation utan att också avge en personröst till någon av korporationens kandidater. Det var uppskattat av medlemmarna och den möjligheten fanns därför även i år. Nytt för i år var att alla kandidater fick möjlighet att göra en kort presentation med bild. Vi har fått många positiva kommentarer men det har uppenbarligen inte lockat en större andel medlemmar att rösta, säger Anders Tihkan.
Personbeskrivningarna av kandidaterna kan dock ha bidragit till att så många som 12 kandidater fick så många enskilda röster att de flyttades upp på listan. Vid det förra valet var det fem kandidater som avancerade genom personröster.
Röstandet har denna gång nästan uteslutande skett via internet. Alla medlemmar med e-postadresser har fått en länk direkt till valsidan. Endast åtta medlemmar har poströstat. Vid det förra valet för fyra år sedan valde 6 400 medlemmar att poströsta.
I årets val ingick 25 valkorporationer och fem nybildade korporationer lyckades ta en eller flera platser. IT/konsultlistan var den nykomling tog flest mandat. De har fått med fem kandidater. Övriga nykomlingar är Statsanställda Ingenjörer som fick tre mandat, SVEVIA som fick ett mandat och Volvo personvagnar som fick tre mandat. Två nya korporationer är baserade på distrikt och det är Sydöstra Sveriges Ingenjörer som fick två mandat och Distrikt Uppsala som också fick två mandat.
Uppsalalistans viktigaste fråga är att locka fler ingenjörsföretag till Uppsala.
— I det här länet bor omkring 5000 medlemmar och hälften pendlar till jobb på andra orter, de flesta till Stockholm. Vi försöker på olika sätt locka företag att etablera sig här. Uppsala universitet har flera civilingenjörsprogram som rankas bland de bästa i landet. Många nyexaminerade och yrkesverksamma ingenjörer i Uppsala skulle gärna jobba här om det fanns möjlighet, sa Jan Tegnér från Uppsalalistan till Ingenjören tidigare i våras.