Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenCSN korrigerar studiemedel utomlands

CSN korrigerar studiemedel utomlands

CSN har bestämt vad cirka 29 000 svenska utlandsstuderande ska få för studiemedel nästa år. Beslutet innebär sänkningar i några länder.

CSN fastställer den 1 juli varje år lånebeloppen för varje land där det finns studerande med svenska studiemedel. Det görs efter en kontroll av kostnadsutvecklingen genom enkäter till ambassader samt genom en granskning av valutaförändringarna.

I dag studerar cirka 29 000 svenskar i utlandet, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. CSN:s beslut om att ändra beloppen minskar statens upplåning med 40 miljoner kronor.

Under 2009 har valutan stabiliserats i till exempel USA och Japan. Där väljer nu CSN att sänka lånebeloppen med 200 kronor respektive 600 kronor i veckan. En studerande i USA får därmed 16 329 kronor i månaden i studiemedel. Motsvarande siffra i Sverige är 9 044 kronor.

I Frankrike blir sänkningen 300 kronor och i Norge sänks beloppet med 200 kronor i veckan. I båda länderna har ett förändrat kostnadsläge motiverat en sänkning.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över studiestödet i utlandet. Syftet är att förenkla, förbättra och effektivisera hanteringen. Enligt direktiven ska uppdraget redovisas den 30 november.

– Vi anpassar nivåerna efter den valutautveckling som varit. Men vi har även tagit större hänsyn till kostnadsutvecklingen, säger Kerstin Borg Wallin, CSN:s generaldirektör. Samtidigt har vi ett av världens mest generösa ekonomiska stöd för studier i utlandet.

Operahuset i Oslo, Foto Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.