Skapa din egen väderprognos

bild av åskmolnFoto: Redaktionen. Lokala väderprognoser kan bli mycket bättre om fler rapporterar in data.

Med vädertjänsten shareweather.com kan du själv bidra till bättre väderprognoser och samtidigt få en prognos skräddarsydd för just din plats i sommaren.
Med vädertjänsten shareweather.com kan du själv bidra till bättre väderprognoser och samtidigt få en prognos skräddarsydd för just din plats i sommaren
.

Shareweather.com går att använda både i mobilen och på webben. Bakom tjänsten, som har tagits fram av forskare på KTH, ligger bland annat två försöksperioder med vädervarningar för trafikanter, som slagit väl ut.
– De som var ute mest på vägarna var de som ville ha mest information och det var också de som var mest intresserade av att bidra, berättar KTH-forskaren och meteorologen Katarina Elevant.
Vädertjänsten lanserade veckan före midsommar och bygger på en global väderprognosmodell som räknar ut vädret cirka två veckor framåt. Men som alla väderprognoser har den svårt med molnighet, temperatur och skurar.
– Med hjälp av användarnas uppgifter i form av bilder eller meddelanden kan prognosen bli mycket bättre, säger Katarina Elevant. Som det är nu kan vi till exempel inte säga var en regnskur kommer att falla men med användarnas hjälp kan vi föra in den informationen i systemet och därigenom förutsäga var det kommer att regna härnäst.
Tjänsten, som är gratis, finns på adressen sharweather.com. Med tiden hoppas Katarina Elevant att man även ska kunna samla in andra fakta om klimatet som till exempel markfuktighet eller vilka djur- eller växtarter som förekommer på en viss plats.
– Om man ser på Wikipedia så är människors vilja att bidra till information stor och kan de dessutom få en bra lokal prognos som tack tror jag att många kommer att vilja bidra. I våra försök under vintern fick vi in många rapporter.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar