Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSaabanställda vägrar längre arbetstid

Saabanställda vägrar längre arbetstid

Ett nytt arbetstidsavtal som Saab i Sverige vill införa för alla anställda väcker irritation och besvikelse bland de 1200 i Göteborg som tidigare tillhörde Ericsson Microwave. Akademikerna, Unionen och  IF Metall visar tillsammans sitt missnöje med flygblad och knappar.

Förhandlingarna om ett nytt arbetstidsavtal på Saab i Sverige började redan för ett år sedan. Arbetsgivarens mål är ett och samma avtal för alla anställda. Strax före sommaren presenterade arbetsgivaren ett slutbud som till stora delar följer det centrala avtalet. För de 1200 anställda i Göteborg som fram till 2006 arbetade på Ericsson Microwave innebär förslaget en försämring. Arbetstiden blir omkring fem dagar längre per år.
– Ericsson var ett företag som arbetade strategiskt och såg bra arbetsvillkor som ett lockbete för att rekrytera och behålla kompetent personal. De hade, liksom andra storföretag, svårt att konkurrera med löner, men satsade istället på förmånliga villkor, säger Christer Lund, vice ordförande för akademikerna på Saab i Göteborg.

För de tidigare Ericsson-anställda har Saabs bud om ett nytt arbetstidsavtal väckt ett stort missnöje. För dem innebär förslaget en försämring. Man återgår till 40 timmars arbetsvecka, klämdagen vid Kristi Himmelsfärdsdag blir inte längre en ledig dag, två semesterdagar och ytterligare två lediga dagar med lön försvinner. Totalt handlar det om fem dagar mer arbete per år.
– Många anställda som har jobbat på Ericsson en längre tid säger att det här känns som att flyttas tillbaka tio år i tiden. Det känns gammalt och omodernt. Villkoren är på samma nivå som de var på Ericsson för tio år sedan, säger Christer Lund.

Bland de 1200 Saabanställda i Göteborg som kommer från Ericsson Microwave är omkring 500 medlemmar i Sveriges Ingenjörer, lika många tillhör Unionen och omkring 200 tillhör Metall. Motståndet mot det nya arbetstidsavtalet är lika stort hos alla tre förbunden. Tillsammans har de visat sitt missnöje genom att trycka upp knappar och flygblad för att göra alla anställa uppmärksamma på den förändring som arbetsgivaren vill genomföra.

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har fortsatt under den här veckan.

1 KOMMENTAR

  1. Med tanke på att många tjänstemän röstar på Alliansen kan detta väl inte ses som en försämring? Vi måste ju jobba mer i Sverige för att klara ekonomin (läs skattesänkning till de rika). Så då är det väl inget att klaga på?

    Men, oj, JAG måste jobba mer, nej det vill jag minsann inte. Det kan alla lågavlönade, fuskare = (arbetslösa och sjuka) och alla andra göra, men inte jag!

    Heja arbetslinjen!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.