Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStatligt anställda nöjda med sina jobb

Statligt anställda nöjda med sina jobb

 84 procent av de statliga anställda mycket nöjda med sin arbetssituation, enligt en ny arbetsmiljöstudie. Lönen väcker däremot missnöje. Flera chefer uppger att det inte finns utrymme att ge lön efter hur medarbetare presterar.

I Arbetsgivarverkets studie ”Arbetsmiljön i statlig sektor” har man undersökt den psykosociala arbetsmiljön och stressfaktorer i den statliga sektorn under år 2009.

På flera områden trivs de statsanställda bättre jämfört med samtliga sysselsatta på arbetsmarknaden. 73 procent statsanställda (jämfört med 63,7 procent för samtliga sysselsatta) är mycket nöjda med sina arbetstider. 64,1 procent av statliga anställda upplever sitt arbete som fritt och obundet och 77,6 procent anser att de har ett fysiskt mycket lätt arbete.

Oftare utsatta för hot
Men på några områden märks en tydlig avvikelse mellan statliga jobb och den övriga arbetsmarknaden. 19,4 procent av de statligt anställda har till exempel blivit utsatta för våld eller hot om våld minst någon gång de senaste 12 månaderna (jämfört med 14 procent på den övriga arbetsmarknaden) och 12,6 procent upplever att de har blivit trakasserade på grund av sitt kön (8,3 procent på den övriga arbetsmarknaden).

Svårt att sätta rätt lön
Ytterligare smolk i bägaren är sättet på hur man sköter lönebildningen i statlig verksamhet. När den fackliga samordningsorganisationen Saco-S undersökte statliga chefer syn på lönebildningen framkom att den vanligaste formen för lönesättning är att chefen har ett lönesamtal med medarbetaren men att lönen sedan sätts i ett annat sammanhang och här har cheferna små möjligheter att påverka löneutrymmet.

Edel Karlsson Håål, ordförande vid Saco-S, menar att detta är problematiskt. 

— Vi måste öka kunskapen kring hur vi kan förbättra lönebildningen kring statlig verksamhet och diskutera hur chefernas förutsättningar ser ut, säger hon.

Enligt Saco-S undersökning får cheferna samma löneutrymme att fördela bland de anställda oberoende av hur väl avdelningen presterar. En av cheferna uttrycker sig så här i undersökningen:

”Jag vill ha större möjligheter att kunna justera lönerna oftare. Det gäller speciellt yngre som kan få komma in med en lägre ingångslön med efter bevisad prestationsförmåga ska lönerna kunna få öka snabbare. Det är otroligt motiverande för nya, yngre personer. Ansträngning ska löna sig”.

En annan aspekt som också belyses i rapporten är att chefens ledarskap kan komma att ifrågasättas även vid andra frågor om medarbetarna förstår att chefen saknar inflytande i lönebilden.

Läs Arbetsgivarverkets studie här.

Läs Saco-S studie här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.