Tre av tio ingenjörer jobbar vid 68

Omkring 30 procent av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer jobbar fortfarande när de är 68 år och många är egna företagare.

Omkring 30 procent av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer jobbar fortfarande när de är 68 år och många är egna företagare.

En femtedel av alla i Sverige som har längre utbildning än grundskola fortsätter att arbeta efter 65 år visar statistik från Statistiska centralbyrån. I åldergruppen 65-74 år är sysselsättningen dubbelt så hög bland dem som har en gymnasieutbildning jämfört med dem som inte har längre utbildning än grundskola. En blick bakåt visar också att fler och fler väljer att jobba efter 65. Förra året fortsatte totalt 12,5 procent att arbeta efter sin 65-årsdag jämfört med 7,7 procent 1987.

Medlemmarna i Sveriges Ingenjörer håller sig också gärna kvar på arbetsmarknaden efter 65-årsdagen. Ett utdrag ur förbundets medlemsregister visar att 35 procent av medlemmarna som är 65 år eller äldre fortfarande arbetar.

Förbundet kontaktade i våras alla medlemmar som fyllt 68 och fortfarande var registrerade som yrkesverksamma.
— Vi är angelägna om att hålla medlemsregistret uppdaterat och vi misstänkte att en hel del av dessa hade gått i pension men missat att meddela förbundet, säger Annika Jederström, chef för enheten för medlemskontakt. 

Förfrågan skickades till ut till nära 600 personer och omkring 80 procent svarade. Resultatet visade att förvånansvärt många fortfarande arbetade. Omkring trettio procent av medlemmarna som är 68 år eller äldre är fortfarande är yrkesverksamma. Omkring 20 procent av dessa är anställda och omkring 10 procent är egna företagare.

1 kommentar

  • BaraJag

    I can understand that… since our union doesn’t protect us from exploitation and in Sweden we have some of the lowest salaries in the EU. I’m sure that managers in consulting companies don’t work that long…

    23 september 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar