Svårt för gruvor när ingenjörer blir 65

Över hälften av de yrkesverksamma ingenjörerna inom gruv-och metallbranschen går i pension inom 15 år. Arbetsförmedlingen har räknat på hur pensionsavgångarna drabbar arbetslivet.

Över hälften av de yrkesverksamma ingenjörerna inom gruv-och metallbranschen går i pension inom 15 år. Arbetsförmedlingen har räknat på hur pensionsavgångarna drabbar arbetslivet.

Fram till år 2025 kommer 1,6 miljoner svenska arbetstagare att gå i pension. Det är en kvarts miljon fler än de femton föregående åren och avgångarna kommer att påverka svenska arbetsmarknad kännbart,  i synnerhet mindre orter.

Att så många försvinner från arbetsmarknaden innebär visserligen att det öppnas möjligheter till jobb för andra individer men en hel del jobb kommer också att försvinna. Det kommer att uppstå matchningsproblem, det vill säga att den lediga arbetskraftens kompetens inte motsvara den som krävs för jobben. Arbetsförmedlingen ser bland annat integrationen av utrikesfödda och  gymnasieskolans genomströmning som två utmaningar.

Bland ingenjörer kommer det största tappet att ske i gruppen gruv- och metall. Där beräknas över 50 procent av de i dag yrkesverksamma att gå i pension. Ävenn stor andel elektroingenjörer och ingenjörer inom bygg- och anläggning kommer att försvinna från arbetsmarknaden.

– Vår strategi är att så tidigt som möjligt försöka påverka ungdomar i de län där vi ha verksamhet att intressera sig för naturvetenskap och teknik, säger Ann-Christine Thunehed, Director Group HR på Boliden. Det är inte lätt att rekrytera exempelvis ingenjörer och speciellt inte om vi söker någon med litet erfarenhet.

Hennes bild av framtidens pensionsavgångar stämmer i stort med arbetsförmedlingens.
– Det finns ju många sätt att påverka, inte bara lön. Vi försöker att vara en attraktiv arbetsgivare som anställda vill arbeta hos genom att exempelvis erbjuda bra kompetensutveckling och möjligheter att jobba utomlands. Sedan är det naturligtvis viktigt att det finns bra utbildningar för vår bransch och just vad gäller ingenjörer med metall- och gruvinriktning har det ju länge varit väldigt få platser.

JG

Läs arbetsförmedlingens rapport

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar