Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSvårt för gruvor när ingenjörer blir 65

Svårt för gruvor när ingenjörer blir 65

Över hälften av de yrkesverksamma ingenjörerna inom gruv-och metallbranschen går i pension inom 15 år. Arbetsförmedlingen har räknat på hur pensionsavgångarna drabbar arbetslivet.

Fram till år 2025 kommer 1,6 miljoner svenska arbetstagare att gå i pension. Det är en kvarts miljon fler än de femton föregående åren och avgångarna kommer att påverka svenska arbetsmarknad kännbart,  i synnerhet mindre orter.

Att så många försvinner från arbetsmarknaden innebär visserligen att det öppnas möjligheter till jobb för andra individer men en hel del jobb kommer också att försvinna. Det kommer att uppstå matchningsproblem, det vill säga att den lediga arbetskraftens kompetens inte motsvara den som krävs för jobben. Arbetsförmedlingen ser bland annat integrationen av utrikesfödda och  gymnasieskolans genomströmning som två utmaningar.

Bland ingenjörer kommer det största tappet att ske i gruppen gruv- och metall. Där beräknas över 50 procent av de i dag yrkesverksamma att gå i pension. Ävenn stor andel elektroingenjörer och ingenjörer inom bygg- och anläggning kommer att försvinna från arbetsmarknaden.

– Vår strategi är att så tidigt som möjligt försöka påverka ungdomar i de län där vi ha verksamhet att intressera sig för naturvetenskap och teknik, säger Ann-Christine Thunehed, Director Group HR på Boliden. Det är inte lätt att rekrytera exempelvis ingenjörer och speciellt inte om vi söker någon med litet erfarenhet.

Hennes bild av framtidens pensionsavgångar stämmer i stort med arbetsförmedlingens.
– Det finns ju många sätt att påverka, inte bara lön. Vi försöker att vara en attraktiv arbetsgivare som anställda vill arbeta hos genom att exempelvis erbjuda bra kompetensutveckling och möjligheter att jobba utomlands. Sedan är det naturligtvis viktigt att det finns bra utbildningar för vår bransch och just vad gäller ingenjörer med metall- och gruvinriktning har det ju länge varit väldigt få platser.

JG

Läs arbetsförmedlingens rapport

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.