Om man räknar in koldioxidutsläppen som svensk konsumtion orsakar utomlands blir siffran 25-35 procent högre än om vi bara tar med det som produceras i Sverige. Vi påverkar vattenuttag, markanvändning och utsläpp långt utanför våra gränser.
Kaffe till en enda kopp kräver 140 liter vatten, en bomullströja 4100 liter. En rapport från Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen om svensk konsumtions miljöpåverkan utomlands visar att den totala svenska konsumtionen år 2003 orsakade utsläpp på 95 miljoner ton växthusgaser. Det är 25-36 procent mer än om vi bara mäter vår egen produktion. Även utsläppen av exempelvis svavel-och kväveoxider är större om man ser till konsumtionen än om man bara mäter produktionens påverkan.
– Vi tycker att det är väldigt viktigt, och ett stort steg framåt, att vi nu börjar mäta hur vår konsumtion av saker som är tillverkade utomlands påverkar miljön, säger Helena Bergstöm, handläggare på Naturvårdsverket. Det är en stor post i dag när så mycket att av allt vi konsumerar importeras.
Hur kostnader som vi tror att vi spar in i Sverige i själva verket hamnar någon annanstans har nyligen illustrerats genom bland annat reportage om läkemedelsframställning i Indien. Där tillverkas aktiva substanser till de billiga läkemedel landstinget vill att vi väljer under former som skulle vara förbjudna om det vore i Sverige (Veckans Affärer nr 36 2010).
Just kemikalieutsläppen utomlands är ett område där kunskapen är dålig. ” Inte sällan rör det sig om import från länder med svagt utvecklad kemikaliekontroll och bristfällig miljölagstiftning. ” skriver rapportförfattarna.
– Vi föreslår ju inga åtgärder utan visar att så här ser det ut, säger Helena Bergström. I det långa loppet tror jag att vi kan påverka det här genom exempelvis offentliga inköp. Får vi in de här siffrorna i vårt arbete med miljömålen så kan vi också tänka till om hur vi ska göra för att minska vår påverkan på miljön både utomlands och i Sverige.