Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEn mentor ger nya perspektiv

En mentor ger nya perspektiv

Foto: Privat.

 
Jan trivs bra med sitt arbete som chef på teknikföretaget Transmode men efter två år kände han att han ville utveckla sitt chefskap. När han såg ett mejl om Sveriges Ingenjörers mentorsprogram nappade han direkt.

Jan Skagerlund har arbetat som ingenjör i tretton år. Efter en examen i teknisk fysik jobbade han två år på Ericsson och bytte sedan till teknikföretaget Transmode som sysslar med transport av data och telefoni över optisk fiber. Han inledde sin karriär i företaget som tekniker, gick vidare som projektledare och sedan två och ett halvt år är han chef för en grupp om arton personer som sysslar med systemverifiering.

Vad är det svåraste respektive lättaste med att vara chef tycker du?

— Eftersom jag startade som tekniker i företaget kan jag de tekniska bitarna och den verksamheten väldigt bra men jag hade inte så mycket erfarenhet av att leda människor. Det svåraste har nog varit att ställa om till att man måste stötta de anställda i deras privata problem, tänka mer långsiktigt och ta ansvar för deras utveckling, säger Jan och fortsätter:

— Det lättaste med att vara chef är att det är lättare att driva igenom beslut.

Innan Jan gick med i mentorprogrammet hade han tagit några ledarskapskurser och även praktiserat ledarskap i sin roll som projektledare. Men han kände ändå ett behov av att prata med någon utanför organisationen.

— Visst kan jag prata med min närmaste chef om ledarskapsfrågor men det är bra att kunna bolla frågor med en utomstående, en person som är objektiv. Man får lite andra infallsvinklar till saker och ting och ibland behöver jag tala om hur min chef agerar och hur verksamheten i stort fungerar, säger Jan.

Har mentorprogrammet motsvarat dina förväntningar?

— Ja, det har det. Det blev en bra matchning mellan mig och min mentor och sedan har det varit kul att träffa de andra adepterna. Vi är sju stycken totalt och alla har mer eller mindre varit chefer lika länge som jag så vi har samma typ av frågor och funderingar kring ledarskap.

Hur fungerar din kontakt med mentorn?

— Den fungerar bra. Vi ses ungefär en gång i månaden och mellan gångerna ringer vi eller har mejlkontakt. De första två mötena gick mest åt att förklara min chefsroll och organisationen jag jobbar inom men från och med tredje mötet kunde vi tala lite mer om verksamheten och ta upp olika företeelser inom jobbet.

Tycker du om att vara chef?

— Det är roligt men också påfrestande ibland. Det beror lite på hur mina anställda mår. Från början sa jag att jag skulle prova på att vara chef i ett år och det har snart gått två och ett halvt år sedan dess och jag är fortfarande här, säger Jan och skrattar.

Ingenjören har tidigare skrivit om förbundets mentorsprogram. Läs mer här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.