Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEn mentor ger nya perspektiv

En mentor ger nya perspektiv

Foto: Privat.

 
Jan trivs bra med sitt arbete som chef på teknikföretaget Transmode men efter två år kände han att han ville utveckla sitt chefskap. När han såg ett mejl om Sveriges Ingenjörers mentorsprogram nappade han direkt.

Jan Skagerlund har arbetat som ingenjör i tretton år. Efter en examen i teknisk fysik jobbade han två år på Ericsson och bytte sedan till teknikföretaget Transmode som sysslar med transport av data och telefoni över optisk fiber. Han inledde sin karriär i företaget som tekniker, gick vidare som projektledare och sedan två och ett halvt år är han chef för en grupp om arton personer som sysslar med systemverifiering.

Vad är det svåraste respektive lättaste med att vara chef tycker du?

— Eftersom jag startade som tekniker i företaget kan jag de tekniska bitarna och den verksamheten väldigt bra men jag hade inte så mycket erfarenhet av att leda människor. Det svåraste har nog varit att ställa om till att man måste stötta de anställda i deras privata problem, tänka mer långsiktigt och ta ansvar för deras utveckling, säger Jan och fortsätter:

— Det lättaste med att vara chef är att det är lättare att driva igenom beslut.

Innan Jan gick med i mentorprogrammet hade han tagit några ledarskapskurser och även praktiserat ledarskap i sin roll som projektledare. Men han kände ändå ett behov av att prata med någon utanför organisationen.

— Visst kan jag prata med min närmaste chef om ledarskapsfrågor men det är bra att kunna bolla frågor med en utomstående, en person som är objektiv. Man får lite andra infallsvinklar till saker och ting och ibland behöver jag tala om hur min chef agerar och hur verksamheten i stort fungerar, säger Jan.

Har mentorprogrammet motsvarat dina förväntningar?

— Ja, det har det. Det blev en bra matchning mellan mig och min mentor och sedan har det varit kul att träffa de andra adepterna. Vi är sju stycken totalt och alla har mer eller mindre varit chefer lika länge som jag så vi har samma typ av frågor och funderingar kring ledarskap.

Hur fungerar din kontakt med mentorn?

— Den fungerar bra. Vi ses ungefär en gång i månaden och mellan gångerna ringer vi eller har mejlkontakt. De första två mötena gick mest åt att förklara min chefsroll och organisationen jag jobbar inom men från och med tredje mötet kunde vi tala lite mer om verksamheten och ta upp olika företeelser inom jobbet.

Tycker du om att vara chef?

— Det är roligt men också påfrestande ibland. Det beror lite på hur mina anställda mår. Från början sa jag att jag skulle prova på att vara chef i ett år och det har snart gått två och ett halvt år sedan dess och jag är fortfarande här, säger Jan och skrattar.

Ingenjören har tidigare skrivit om förbundets mentorsprogram. Läs mer här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?