Studenter saknar socialt skyddsnät

Trots bra förslag  för att säkra studenternas sociala- och ekonomiska trygghet  händer det inte mycket på den fronten. Det konstaterar Saco Studentråd i 2010-versionen av ”Utbildning straffbart”?

Trots bra förslag  för att säkra studenternas sociala- och ekonomiska trygghet  händer det inte mycket på den fronten. Det konstaterar Saco Studentråd i 2010-versionen av ”Utbildning straffbart”?Lisa Gemmel, ordförande i Saco studentråd  skrattar litet uppgivet åt frågan vad som har hänt sedan förra utgåvan av Utbildning straffbart? Inte mycket verkar det.
– Nej, det är som om studenter helt enkelt ska acceptera att ha det dåligt och att stå helt utan försörjning om de till exempel blir sjuka, säger hon. Vi hoppas att socialförsäkringsutredningen ska ta upp studenternas situation men hur realistiskt det är vet jag inte.

I rapporten konstateras att studenterna ända sedan den första  versionen av rapporten 1997 har fått höra att makthavarna redan är medvetna om problemen. Därifrån till att försöka inkludera studenterna i trygghetssystemen tycks det dock vara mycket långt.

Samtidigt som det regelbundet framhålls hur lång tid det tar för svenska studenter att komma ut på arbetsmarknaden är de ekonomiska förutsättningarna för heltidsstudier hårda. Den som bara har studiemedel får inte många kronor över när allt är betalt. 160 kronor plus visar Swedbanks studentbudget men då är bostadsbidrag inräknat vilket långt ifrån alla kan få.

– Vi har sett att många numer väljer att inte ta lånedelen av studiebidraget, säger Lisa Gemmel och det måste rimligen betyda att de antingen bor kvar hemma eller jobbar extra. Vilket det än är så visar det på den ovilja att skuldsätta sig. Det kan tyda på att studenterna oroar sig för vad som händer med ekonomin om de inte direkt får ett jobb efter studierna.

När Ingenjören tidigare har skrivit om studenternas ekonomi har artiklarna ofelbart fått några kommentarer om hur bortskämda och krävande dagens studenter är. Om de bara kunde leva utan IPhone och dyra märkeskläder så skulle de nog kunna klara sig. Men Lisa Gemmel håller inte med.

– Den som vill ha märkeskläder lär får jobba extra för ska man leva bara på studiemedel har man verkligen inte råd med sådant. Det kan väl gå an att leva snålt men för den som blir sjuk eller har barn är det verkligen kritiskt med dagens system.
JG

Läs Utbildning straffbart?

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar