Studenter saknar socialt skyddsnät

Trots bra förslag  för att säkra studenternas sociala- och ekonomiska trygghet  händer det inte mycket på den fronten. Det konstaterar Saco Studentråd i 2010-versionen av ”Utbildning straffbart”?

Trots bra förslag  för att säkra studenternas sociala- och ekonomiska trygghet  händer det inte mycket på den fronten. Det konstaterar Saco Studentråd i 2010-versionen av ”Utbildning straffbart”?Lisa Gemmel, ordförande i Saco studentråd  skrattar litet uppgivet åt frågan vad som har hänt sedan förra utgåvan av Utbildning straffbart? Inte mycket verkar det.
– Nej, det är som om studenter helt enkelt ska acceptera att ha det dåligt och att stå helt utan försörjning om de till exempel blir sjuka, säger hon. Vi hoppas att socialförsäkringsutredningen ska ta upp studenternas situation men hur realistiskt det är vet jag inte.

I rapporten konstateras att studenterna ända sedan den första  versionen av rapporten 1997 har fått höra att makthavarna redan är medvetna om problemen. Därifrån till att försöka inkludera studenterna i trygghetssystemen tycks det dock vara mycket långt.

Samtidigt som det regelbundet framhålls hur lång tid det tar för svenska studenter att komma ut på arbetsmarknaden är de ekonomiska förutsättningarna för heltidsstudier hårda. Den som bara har studiemedel får inte många kronor över när allt är betalt. 160 kronor plus visar Swedbanks studentbudget men då är bostadsbidrag inräknat vilket långt ifrån alla kan få.

– Vi har sett att många numer väljer att inte ta lånedelen av studiebidraget, säger Lisa Gemmel och det måste rimligen betyda att de antingen bor kvar hemma eller jobbar extra. Vilket det än är så visar det på den ovilja att skuldsätta sig. Det kan tyda på att studenterna oroar sig för vad som händer med ekonomin om de inte direkt får ett jobb efter studierna.

När Ingenjören tidigare har skrivit om studenternas ekonomi har artiklarna ofelbart fått några kommentarer om hur bortskämda och krävande dagens studenter är. Om de bara kunde leva utan IPhone och dyra märkeskläder så skulle de nog kunna klara sig. Men Lisa Gemmel håller inte med.

– Den som vill ha märkeskläder lär får jobba extra för ska man leva bara på studiemedel har man verkligen inte råd med sådant. Det kan väl gå an att leva snålt men för den som blir sjuk eller har barn är det verkligen kritiskt med dagens system.
JG

Läs Utbildning straffbart?

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar