Tusen dör av jobbet varje år

I en så kallad kunskapsöversikt visar Arbetsmiljöverket att uppemot tusen svenskar varje år dör på grund av sin arbetsmiljö. Det är lågt räknat.

I en så kallad kunskapsöversikt visar Arbetsmiljöverket att uppemot tusen svenskar varje år dör på grund av sin arbetsmiljö. Det är lågt räknat.

Dödsolyckorna i Sverige ligger på mellan 50 och 60 per år. Men om man tittar närmare på statistiken, som Bengt Järvholm, överläkare i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, har gjort på uppdrag av Arbetsmiljöverket, blir bilden en helt annan.

I en rapport som omfattar cancer, lung- och luftvägssjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar, visar Bengt Järvholm att uppemot 1 000 svenskar varje år dör på grund av sin arbetsmiljö.

Åtminstone 800 dödsfall i cancer, lungsjukdomar eller hjärtinfarkt i åldrarna 25-74 år är arbetsrelaterade. Till detta kommer ett par hundra dödsfall i cancer över 75 års ålder som räknas som arbetsrelaterade.

Den allra vanligaste dödsorsaken är enligt studien hjärt- kärlsjukdomar, och orsaken till dem bedöms i stor utsträckning vara stress. Den farligaste stressen är den som orsakas av att de anställda har höga krav på sig samtidigt som de endast tillåts en låg grad av kontroll över arbetet. Den biologiska mekanismen är inte helt klarlagd men förhöjt blodtryck och negativ påverkan på blodsocker och blodfetter förefaller ha betydelse.

I en studie som gjordes 1990 svarade 33 procent av kvinnorna och 21 procent av männen i Stockholms län att de hade arbeten med höga krav och låg kontroll i sådan utsträckning att de placerades i kategorin ”exponerad för stress”. I dag anses andelen utsatta för stress sannolikt vara ännu större.

Männen drabbas i högre grad än kvinnorna, främst vad det gäller hjärtinfarkter. Nästan 350 män mellan 25 och 74 år avlider varje år av arbetsrelaterade hjärt- och kärlsjukdomar, medan motsvarande siffra bland kvinnorna är drygt hundra.  De arbetsrelaterade cancerfallen är också fler bland männen med över hundra i åldersgruppen jämfört med drygt femtio bland kvinnorna.

Bengt Järvholm betonar i rapporten att siffrorna är lågt hållna eftersom alla beräkningar av det här slaget måste bli osäkra. Han jämför med en finsk studie som gjordes för några år sedan. Om han hade beaktat alla samband på samma sätt som den finska studien, skulle antalet fall öka kraftigt.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

Ståltillverkaren SSAB står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men nu ska de ner till noll. Civilingenjörerna Lotta Jakobsson och Lisette Mikaelsson har två av nyckelrollerna när företaget bygger ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå.
Fler artiklar