Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEkonomi - inte teknik - bromsar solel

Ekonomi – inte teknik – bromsar solel

De största begränsningarna för en kraftigt ökad produktion av solel i Sverige är inte brist på solljus eller tekniska problem i elsystemet. Det är de ekonomiska förutsättningarna för egenproducenterna som hejdar utvecklingen. Det visar en avhandling från Uppsala universitet.

Joakim Widén, vid institutionen för teknikvetenskaper, visar i avhandlingen att det svenska elnätet i huvudsak påverkas positivt av en måttlig utbyggnad av lokal solelsproduktion. Inte ens när elproduktionen närmar sig den totala elanvändningen i hushållen överstiger nätspänningarna tillåtna gränsvärden. Så kallade nollenergihus bör därför vara möjliga att bygga i Sverige utan större problem.

Problemet sitter i egenproducenternas ekonomiska förutsättningar. I dag är det inte tillräckligt lönsamt att producera egen el för att tillräckligt många ska våga satsa. Enligt avhandlingen skulle så kallad nettodebitering, kvittning av överskottsel som matas in på nätet, kunna spela en avgörande roll.

Energimarknadsinspektionen har föreslagit att elnätsföretagen ska bli skyldiga att basera sina nätavgifter på nettot av uttagen och inmatad el under månaden. Men enligt Joakim Widéns beräkningar borde hushållen få räkna av överskottsel mot hela elpriset, inte bara mot nätavgifterna.

– Det skulle kraftigt öka utnyttjandet av existerande takytor till ny elproduktion, säger Joakim Widén. Därmed är det ekonomi snarare än teknik som bromsar ökad användning av solenergi.

1 KOMMENTAR

  1. Ekonomi = soltimmar bromsar solel i Sverige. Om Spanien har 3000 soltimmar och Sverige 1500 är det väl inte svårt att förstå var solpaneler ska sättas upp.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.