Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDyr rådgivning om premiepension är sällan lönsam

Dyr rådgivning om premiepension är sällan lönsam

Att betala för råd och tips om hur man ska placera sin premiepension kan bli en riktigt dyr affär. Det visar en granskning av Pensionsmyndigheten.

– För att få valuta för pengarna kan det krävas en extra avkastning på nästan trettio procent, säger Erik Ferm, en av rapportens två författare.

Premiepensionen är den lilla del av den statliga pensionen som placeras i fonder. Den infördes för cirka tjugo år sedan, och tanken är att den som vill själv ska kunna påverka pensionens utveckling genom att välja var pengarna ska placeras.

Erik Ferm, Pensionsmyndigheten

Men det är inte obligatoriskt att göra ett eget val, förklarar Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Rådgivning om premiepension

Under de första åren efter att premiepensionen infördes förekom en rad oegentligheter kring marknadsföringen. Därför är det idag förbjudet att:

  • ringa upp människor och erbjuda rådgivning om premiepension. Blir du uppringd bör du anmäla det till Pensionsmyndigheten.
  • villkora bolåneräntan utifrån var du placerar din premiepension. Bankens rådgivare är ofta säljare och vill såklart att du placerar pensionen i deras produkter, men de får inte kräva att du ska göra det för att du ska få rabatt på räntan.

Om man som privatperson låter bli att välja placeras pengarna automatiskt i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

AP7 Såfa är en global fondportfölj där risken i sparandet anpassas efter spararens ålder. Sedan starten har den haft en utveckling om cirka 345 procent och har med andra ord varit en bra placering.

Men det verkar ändå som att många pensionssparare tror att man måste göra ett aktivt val för att få en bra premiepension i slutändan.

Kan kosta 2 000 kronor om året

I den lägesrapport som Pensionsmyndigheten presenterat under hösten visar det sig också att hela 20 procent av pensionsspararna har tagit hjälp av någon form av extern rådgivare, det vill säga inte rådgivare på banken, för att få hjälp med hur de ska placera sin premiepension.

Att ta hjälp av rådgivare behöver inte vara dåligt i sig men tyvärr visade det sig att många inte känner till hur mycket den här rådgivningen kostar dem.

Hos en del aktörer, till exempel bankerna, är rådgivningen gratis, men det finns en del företag som tar betalt för den här typen av tjänster.

Det handlar ofta om olika former av prenumerationstjänster, där spararna betalar upp till 2000 kronor om året för att med jämna mellanrum få tips om ”bra” fonder att sälja och köpa.

Och det här kan bli problematiskt, av flera anledningar. Den första är att premiepensionen är ett långsiktigt sparande och när det gäller långsiktigt sparande är den generella rekommendationen att inte hålla på att köpa och sälja allt för frekvent.

Om man vill göra ett eget fondval är det bra att vara medveten om att det sällan lönar sig att försöka tajma eventuella upp- och nedgångar på börsen. Även om råden hade varit gratis är det svårt att tjäna mer pengar på att frekvent byta fonder.

Få lyckas kompensera för avgiften

Den andra anledningen är att Pensionsmyndigheten nu kan visa att kostnaden för rådgivningen äter upp den eventuella vinst som råden skulle kunna leda till.

Till att börja med är premiepensionen bara en mindre del av den allmänna pensionen. Det gör att 2000 kronor om året blir en relativt hög procentsats som det är svårt att tjäna in.

Dessutom har alternativet till att göra egna val, AP7 Såfa, gått väldigt bra.

Hade man låtit bli att göra ett eget val och låtit pengarna stå kvar där hade man haft en hög avkastning. Hade man dessutom placerat de här 2000 kronorna per år i en vanlig global aktieindexfond på ett investeringssparkonto hade man i de allra flesta fall tjänat mer på det än vad rådgivarnas tips ger.

Faktum är att beräkningar från Pensionsmyndigheten visar att om en sparare hade betalat 2000 kronor om året sedan år 2000 för att få tips om placeringar hade det krävts 27 procents extra avkastning för att kompensera för avgiften.

Och det är det väldigt få som lyckas med.

Extra ackumulerad värdeutveckling som rådgivning eller nyhetsbrev måste ha gett premiepensionen i förhållande till förvalet AP7 Såfa*

Avgift sedan år Extra värdeutveckling som minst krävs om årsavgiften varit 1000 kronor** Extra värdeutveckling som minst krävs om årsavgiften varit 2000 kronor**
2000 13% (0,58%) 27% (1,14%)
2005 9% (0,54%) 19% (1,09%)
2010 6% (0,53%) 11% (0,95%)
2015 2% (0,33%)  5% (0,82%)
2020 1% 1%

*Extra ackumulerad värdeutveckling som krävs utöver den värdeutveckling som AP7 Såfa har gett från respektive år fram till 31 december 2021. Beräknat för typfall född 1977 med medianlön (33 200 kr/mån 2022)
** genomsnittlig årsavkastning inom parantes, utöver den värdeutveckling som AP7 Såfa har gett från respektive år fram till 31 december 2021.
Källa: Pensionsmyndigheten

Pensionssparande är inte daytrading

Men vad ska man då som sparare göra om man känner sig osäker kring hur man ska placera sin premiepension?

Självklart är det inte fel att lyssna på andra och ta till sig råd, men det våra uträkningar visar är att det väldigt, väldigt sällan lönar sig att betala för de här råden när det gäller premiepensionen.

Erik Ferm påpekar också att det går alldeles utmärkt att låta bli att välja fonder.

AP7 Såfa är ett alternativ som har gått bra och som man kan vara trygg med. Och jag tror att det är bra att tänka på att pensionssparande inte är daytrading, utan ett långsiktigt sparande där man generellt bör satsa på breda, trygga fonder som man kan tänka sig att ha de kommande trettio-fyrtio åren.

Karin Aase

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.