Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDyr rådgivning om premiepension är sällan lönsam

Dyr rådgivning om premiepension är sällan lönsam

Att betala för råd och tips om hur man ska placera sin premiepension kan bli en riktigt dyr affär. Det visar en granskning av Pensionsmyndigheten.

– För att få valuta för pengarna kan det krävas en extra avkastning på nästan trettio procent, säger Erik Ferm, en av rapportens två författare.

Premiepensionen är den lilla del av den statliga pensionen som placeras i fonder. Den infördes för cirka tjugo år sedan, och tanken är att den som vill själv ska kunna påverka pensionens utveckling genom att välja var pengarna ska placeras.

Erik Ferm, Pensionsmyndigheten

Men det är inte obligatoriskt att göra ett eget val, förklarar Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Rådgivning om premiepension

Under de första åren efter att premiepensionen infördes förekom en rad oegentligheter kring marknadsföringen. Därför är det idag förbjudet att:

  • ringa upp människor och erbjuda rådgivning om premiepension. Blir du uppringd bör du anmäla det till Pensionsmyndigheten.
  • villkora bolåneräntan utifrån var du placerar din premiepension. Bankens rådgivare är ofta säljare och vill såklart att du placerar pensionen i deras produkter, men de får inte kräva att du ska göra det för att du ska få rabatt på räntan.

Om man som privatperson låter bli att välja placeras pengarna automatiskt i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

AP7 Såfa är en global fondportfölj där risken i sparandet anpassas efter spararens ålder. Sedan starten har den haft en utveckling om cirka 345 procent och har med andra ord varit en bra placering.

Men det verkar ändå som att många pensionssparare tror att man måste göra ett aktivt val för att få en bra premiepension i slutändan.

Kan kosta 2 000 kronor om året

I den lägesrapport som Pensionsmyndigheten presenterat under hösten visar det sig också att hela 20 procent av pensionsspararna har tagit hjälp av någon form av extern rådgivare, det vill säga inte rådgivare på banken, för att få hjälp med hur de ska placera sin premiepension.

Att ta hjälp av rådgivare behöver inte vara dåligt i sig men tyvärr visade det sig att många inte känner till hur mycket den här rådgivningen kostar dem.

Hos en del aktörer, till exempel bankerna, är rådgivningen gratis, men det finns en del företag som tar betalt för den här typen av tjänster.

Det handlar ofta om olika former av prenumerationstjänster, där spararna betalar upp till 2000 kronor om året för att med jämna mellanrum få tips om ”bra” fonder att sälja och köpa.

Och det här kan bli problematiskt, av flera anledningar. Den första är att premiepensionen är ett långsiktigt sparande och när det gäller långsiktigt sparande är den generella rekommendationen att inte hålla på att köpa och sälja allt för frekvent.

Om man vill göra ett eget fondval är det bra att vara medveten om att det sällan lönar sig att försöka tajma eventuella upp- och nedgångar på börsen. Även om råden hade varit gratis är det svårt att tjäna mer pengar på att frekvent byta fonder.

Få lyckas kompensera för avgiften

Den andra anledningen är att Pensionsmyndigheten nu kan visa att kostnaden för rådgivningen äter upp den eventuella vinst som råden skulle kunna leda till.

Till att börja med är premiepensionen bara en mindre del av den allmänna pensionen. Det gör att 2000 kronor om året blir en relativt hög procentsats som det är svårt att tjäna in.

Dessutom har alternativet till att göra egna val, AP7 Såfa, gått väldigt bra.

Hade man låtit bli att göra ett eget val och låtit pengarna stå kvar där hade man haft en hög avkastning. Hade man dessutom placerat de här 2000 kronorna per år i en vanlig global aktieindexfond på ett investeringssparkonto hade man i de allra flesta fall tjänat mer på det än vad rådgivarnas tips ger.

Faktum är att beräkningar från Pensionsmyndigheten visar att om en sparare hade betalat 2000 kronor om året sedan år 2000 för att få tips om placeringar hade det krävts 27 procents extra avkastning för att kompensera för avgiften.

Och det är det väldigt få som lyckas med.

Extra ackumulerad värdeutveckling som rådgivning eller nyhetsbrev måste ha gett premiepensionen i förhållande till förvalet AP7 Såfa*

Avgift sedan år Extra värdeutveckling som minst krävs om årsavgiften varit 1000 kronor** Extra värdeutveckling som minst krävs om årsavgiften varit 2000 kronor**
2000 13% (0,58%) 27% (1,14%)
2005 9% (0,54%) 19% (1,09%)
2010 6% (0,53%) 11% (0,95%)
2015 2% (0,33%)  5% (0,82%)
2020 1% 1%

*Extra ackumulerad värdeutveckling som krävs utöver den värdeutveckling som AP7 Såfa har gett från respektive år fram till 31 december 2021. Beräknat för typfall född 1977 med medianlön (33 200 kr/mån 2022)
** genomsnittlig årsavkastning inom parantes, utöver den värdeutveckling som AP7 Såfa har gett från respektive år fram till 31 december 2021.
Källa: Pensionsmyndigheten

Pensionssparande är inte daytrading

Men vad ska man då som sparare göra om man känner sig osäker kring hur man ska placera sin premiepension?

Självklart är det inte fel att lyssna på andra och ta till sig råd, men det våra uträkningar visar är att det väldigt, väldigt sällan lönar sig att betala för de här råden när det gäller premiepensionen.

Erik Ferm påpekar också att det går alldeles utmärkt att låta bli att välja fonder.

AP7 Såfa är ett alternativ som har gått bra och som man kan vara trygg med. Och jag tror att det är bra att tänka på att pensionssparande inte är daytrading, utan ett långsiktigt sparande där man generellt bör satsa på breda, trygga fonder som man kan tänka sig att ha de kommande trettio-fyrtio åren.

Karin Aase

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny på jobbet på hybridkontor – 10 tips för att få det fungera

0
Att börja på ett nytt jobb kan bli en utmaning när de flesta jobbar mycket på distans. Sara Abrahamsson på konsultbolaget Hammer & Hanborg ger tips till både nyanställda och chefer.

Så undviker du fällorna efter utmattning

0
Ha tålamod och lägg in luft mellan möten och arbetsuppgifter. Det är några av experternas råd till dig som ska börja jobba igen efter en utmattning.
Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet?

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.