Kolnanorör befaras orsaka cancer

Kolnanorör, som är vanliga i många moderna material, kan utgöra en hälsorisk om man andas in dem. Det visar en färsk doktorsavhandling från Luleå Tekniska Universitet.Kolnanorör, som är vanliga i många moderna material, kan utgöra en hälsorisk om man andas in dem. Det visar en färsk doktorsavhandling från Luleå Tekniska Universitet.

Kolnanorör kan ge nya och goda egenskaper åt många material men kan samtidigt vara farliga. Kolnanorören är fiberformade partiklar och en vanlig storlek för dessa är 10-100 nanometer i diameter och en längd på 1-10 mikrometer. Kombinationen gör att de antagligen har relativt lätt att ta sig långt ned i lungorna. De befaras bland annat kunna orsaka samma sorts cancer som tidigare mest varit associerad med asbest – mesoteliom.

– När jag började forska på kolnanorör hade diskussionen om riskerna precis börjat, berättar Sofie Högberg, civilingenjör i maskinteknik och teknisk doktor. Nu talar vi mer om de problem som finns men nanomaterialen har också blivit betydligt vanligare.

Sofie Högberg har tagit fram ekvationer som beskriver en fibers rörelse. Ekvationerna har sedan använts för att beräkna hur stor del av de inandade fibrerna som kan tänkas fastna beroende på parametrar som partikelstorlek och form.

Det finns i dag över 1000 nanoprodukter på marknaden. Genom att tillsätta en liten mängd kolnanorör kan man exempelvis få ett material som blir mycket starkt trots att det fortfarande är lätt.

– Så länge materialen är i fast form är det ingen fara utan det är när partiklarna kommer fria som vi kan andas in dem, säger Sofie Högberg. Ett vanligt munskydd räcker inte eftersom partiklarna är så oerhört små.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar