Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFler behöver röra på sig

Fler behöver röra på sig

 Nästan var femte anställd i Sverige lider av för högt blodtryck. Det visar en ny studie av hälsoföretaget Previa. För lite motion och för mycket alkohol tros vara några av bovarna i dramat.

Under 2007-2010 lät Previa ta 700 000 personers bodtryck och det visade sig att hela 19 procent av deltagarna hade ett för högt blodtryck, det vill säga ett blodtryck över 140/ 90 mm-hg (som är normalnivån). Att ha för högt blodtryck tredubblar risken att drabbas av stroke.

Urban Svensson som är företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa tycker att det är olyckligt att det är så många i en arbetsför ålder som har för högt blodtryck.

Urban Svensson.

– De flesta vet inte varför de har det, det finns ju ofta flera olika faktorer som samverkar. Det kan vara att man väger några kilo för mycket, har dålig kondition eller dricker för mycket alkohol. Att hela 19 procent av Sveriges arbetsföra befolkning har för högt blodtryck visar att det här inte bara är en fråga för individen utan också arbetsgivarens ansvar eftersom det även påverkar arbetsresultat, säger han.

Vad skulle företagen kunna göra menar du?
– De kan exempelvis erbjuda friskvård och erbjuda sina anställda hälsoundersökningar, om de ser att flera av deras anställda exempelvis röker kan de kanske erbjuda rökavvänjningskurser, säger Urban.
 Just när det gäller riskfaktorer för högt blodtryck finns det flera faktorer som vi själva kan påverka. Att röra sig regelbundet, se till att inte stressa för mycket, sluta röka eller snusa och undvika fet- och saltrik kost är exempel på saker åtgärder som man själv kan göra för att sänka blodtrycket.

Men vad gör man om man tränar och äter bra och ändå har ett högt blodtryck?

– Ja i vissa fall kan det då vara aktuellt med något blodtryckssänkande läkemedel. Men det bästa sättet är ofta att ändra livsstil. Många av de som kommer till läkaren på grund av för högt blodtryck får en tablett utskriven innan de har provat att ändra sin livsstil.

Varför är det så?

– Det handlar ju om lust också. Det är svårt att ändra sin livsstil och många vill gå den enkla vägen, säger Urban.

Fler tips att främja hälsan och personalen
 * Utbilda chefer i hälso- och arbetsmiljöfrågor.
 * Utse hälsoinspiratörer, en förändring i attityder till levnadsvanor måste komma inifrån företaget. Genom att utse och utbilda hälsoinspiratörer bland personalen ökar chanserna till förändring.

 

Previa erbjuder tjänster inom hälsa, ledarskap, arbetsmiljö och rehabilitering.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.