Sverige ska bli bättre på innovationer

img class=”aligncenter size-large wp-image-9417″ title=”innovation_stor” src=”https://ingenjoren.se/media/2011/02/sverige-ska-bli-battre-pa-innovationer/innovation_stor-400×115.jpg” alt=”” width=”400″ height=”115″ />

I går gick startskottet för regeringens arbete med att ta fram en ny innovationsstrategi som ska vara färdig i slutet av nästa år. Omkring 150 personer var inbjudna till ett seminarium för att diskutera och lämna synpunkter till näringsminister Maud Olofsson som leder arbetet. 

I går gick startskottet för regeringens arbete med att ta fram en ny innovationsstrategi som ska vara färdig i slutet av nästa år. Omkring 150 personer var inbjudna till ett seminarium för att diskutera och lämna synpunkter till näringsminister Maud Olofsson som leder arbetet. 

Sverige är det bästa innovationslandet i världen visar European Innovation Scoreboard, en årlig rankning av innovationskapaciteten för EU-länder och andra länder i världen som Japan och USA. 

– Det är glädjande att Sverige har förstaplatsen men det räcker inte med att vara bäst idag. Vad ska vi göra att vara bäst också nästa år och i framtiden, frågade Maud Olofsson de som bjudits in till regeringens innovationsstrategiska kick off. Där fanns företagare, forskare och företrädare för fackförbund, myndigheter och olika organisationer. 

Innovationsstrategin som ska bli klar i slutet av 2012 kommer att innehålla en rad förslag som blir utgångspunkten för den kommande forsknings- och innovationspropositionen. Regeringen är angelägen om att strategin utformas i en dialog med näringsliv, offentlig sektor, akademi och andra som berörs av förslagen.

– Vi vill att individer, företag och organisationer i hela landet ska bidra med sina synpunkter och därför kommer det att ske en rad aktiviteter och regeringen har också tillsatt särskilda grupper. Arbetet med innovationsstrategin är den uppgift som jag prioriterar högst, säger Maud Olofsson.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer var en av de inbjuda till regeringens seminarium. Han tycker att regeringens ambition att få ett brett stöd för strategin genom att samverka med näringsliv, universitet och forskningsfinansiärerna är viktig.

– En av de frågor som förbundet driver hårt är rörligheten mellan näringsliv och akademi. Det hoppas vi att strategin kommer att främja, säger han.

Regeringen kommer under året bland annat att besöka alla regioner i landet och för att fånga ungdomarnas idéer har man bildat en board of advisory med ungdomar.

Sveriges svagaste gren är att få ut innovationerna på marknaden.

– Så länge vi inte klarar av kommersialiseringen bättre kan vi inte få toppbetyg, säger Maud Olofsson. Vi måste verkligen lyfta oss i håret för att kunna konkurrera med andra länder, inte minst med Kina. De investerar enorma summor bland annat i förnybar energi. Om vi inte passar oss kommer vi att bli förbisprungna, säger hon.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar