Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöMiljöSverige ska bli bättre på innovationer

Sverige ska bli bättre på innovationer

I går gick startskottet för regeringens arbete med att ta fram en ny innovationsstrategi som ska vara färdig i slutet av nästa år. Omkring 150 personer var inbjudna till ett seminarium för att diskutera och lämna synpunkter till näringsminister Maud Olofsson som leder arbetet. 

Sverige är det bästa innovationslandet i världen visar European Innovation Scoreboard, en årlig rankning av innovationskapaciteten för EU-länder och andra länder i världen som Japan och USA. 

– Det är glädjande att Sverige har förstaplatsen men det räcker inte med att vara bäst idag. Vad ska vi göra att vara bäst också nästa år och i framtiden, frågade Maud Olofsson de som bjudits in till regeringens innovationsstrategiska kick off. Där fanns företagare, forskare och företrädare för fackförbund, myndigheter och olika organisationer. 

Innovationsstrategin som ska bli klar i slutet av 2012 kommer att innehålla en rad förslag som blir utgångspunkten för den kommande forsknings- och innovationspropositionen. Regeringen är angelägen om att strategin utformas i en dialog med näringsliv, offentlig sektor, akademi och andra som berörs av förslagen.

– Vi vill att individer, företag och organisationer i hela landet ska bidra med sina synpunkter och därför kommer det att ske en rad aktiviteter och regeringen har också tillsatt särskilda grupper. Arbetet med innovationsstrategin är den uppgift som jag prioriterar högst, säger Maud Olofsson.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer var en av de inbjuda till regeringens seminarium. Han tycker att regeringens ambition att få ett brett stöd för strategin genom att samverka med näringsliv, universitet och forskningsfinansiärerna är viktig.

– En av de frågor som förbundet driver hårt är rörligheten mellan näringsliv och akademi. Det hoppas vi att strategin kommer att främja, säger han.

Regeringen kommer under året bland annat att besöka alla regioner i landet och för att fånga ungdomarnas idéer har man bildat en board of advisory med ungdomar.

Sveriges svagaste gren är att få ut innovationerna på marknaden.

– Så länge vi inte klarar av kommersialiseringen bättre kan vi inte få toppbetyg, säger Maud Olofsson. Vi måste verkligen lyfta oss i håret för att kunna konkurrera med andra länder, inte minst med Kina. De investerar enorma summor bland annat i förnybar energi. Om vi inte passar oss kommer vi att bli förbisprungna, säger hon.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.