Appen visar löneläget

Nu finns appen som visar vilken lön du borde ha. Tillsammans med några av akademikerförbunden har Sveriges Ingenjörer lanserat en iphone-app som visar senaste lönestatistiken. I mars kommer appen även för android.

Nu finns appen som visar vilken lön du borde ha. Tillsammans med några av akademikerförbunden har Sveriges Ingenjörer lanserat en iphone-app som visar senaste lönestatistiken. I mars kommer appen även för android.

Akademikerappen som visar lönestatistik för akademiker lanserades i måndags, samma dag som Sveriges Ingenjörer gick ut med årets lönestatistik. Tanken är förstås att locka ingenjörer att bli medlemmar genom att visa upp medlemsförmånerna. Och det har börjat lovande.
Appen blev snabbt populär. Den åkte genast upp på appstores svenska tio i topp-lista.

– Jag tror att den här appen kom med rätt tajming, säger Malin Gustafsson, projektledare för Sveriges Ingenjörers del av kampanjen. Vi vill ju få upp lönesnacket på arbetsplatserna. Vi hoppas att appen bidrar till att man pratar om allt från löneförhandlingar till att byta jobb.

Ladda ner appen, ange din utbildning och din befattning, till exempel projektledare eller chef, så visar appen lönestatistiken för din kategori. Om du är medlem i Sveriges Ingenjörer kan du alltid logga in på förbundets hemsida och få mer detaljerad information om lönerna för olika kategorier. Men appen ger också konkreta tips för ditt lönesamtal.

– Under de två första veckorna har vi dessutom en tävling på appens facebooksida, säger Malin Gustafsson. Där kan man skriva ett förslag för hur man höjer lönen. Sedan gäller det att tipsa kompisar om appen och få så många som möjligt att gilla ens app. Den som får flest gilla-markeringar på sitt förslag vinner.

Varje vardag under denna och nästa vecka koras en vinnare som får 999 kronor och som får sitt förslag publicerat i appen. Första dagens vinnare skrev om att välja rätt tillfälle för sin löneförhandling.

Vilka förbund förutom Sveriges Ingenjörer är med på den här appen?

– De andra förbunden är SSR, DIK, FSA, Farmacevtförbundet och Naturvetarna.

Kan det bli fler appar i framtiden?

– Vi har funderat på andra kampanjer. Vi skulle gärna göra en app om till exempel  Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring som är en oerhört bra medlemsförmån, men vi har inga konkreta planer just nu. Det är jättebra när vi kan visa fram medlemsförmånerna någonstans i teknikens framkant. Det är där vi vill synas, säger Malin Gustafsson.

Fakta:
Appens namn är ”Akademikerlön”. Den visar lönestatistik i en förenklad form. Den visar median, tionde och nittionde percentil. Den samlar tips på hur man kan få upp sin lön. Den ger också kort information om förbundet.

» Här kan du logga in på facebook och vara med i tävlingen

10 kommentarer

  • Jörg Wohner

    En mycket trevlig och användbar app ! Tack för den !
    Riktiga ingenjörer gnäller inte över sakernas tillstånd utan dom arbetar med att förbättra sådant dom inte är nöjda med istället !

    25 februari 2011
  • Martin

    Är appen baserad på att en mobil websida hämtas?
    I så fall: Släpp den som mobilsite också, funkar ju på alla telefoner.

    24 februari 2011
  • Rolf Hazard

    Det är väl ganska naturligt att orginalet kommer först och kopiorna efter??

    24 februari 2011
  • Kalle Eriksson

    Jag förstår inte varför man ska göra en app för bara lönestatistik.

    Om nu Sveriges Ingenjörer står bakom en app borde den vara en samlande portal för medlemsinfo, jobbsök, lönestatistik, tankenötter, tävlingar, etc.

    Flera olika appar? Varför?
    Det är bara slöseri med tid och resurser.

    24 februari 2011
  • Mathias Rosén

    Seriöst, ingenjörer kör väl Android?
    iPhone är ju mer populärt hos folk som tycker teknik är svårt. Kolla på stan får ni se…

    M

    24 februari 2011
  • SÅ Eriksson

    Synd att den krävde iOS 4. Fast det kanske är en hållbar motivering för att få en nyare IPhone? Nähä…

    24 februari 2011
  • Christoffer

    Tråkigt att den inte släpps alls till Nokia..

    24 februari 2011
  • Stig Håkansson

    Visa Sveriges Ingenjörers lönestatistik och be chefen precisera vad han är missnöjd med.
    Det brukar de inte kunna. Enklare att höja lönen.

    24 februari 2011
  • S-O Jonsson

    Tråkigt att inte släppa den för Android samtidigt som för Apple.

    24 februari 2011
  • Morteza Tehrany

    Det låter bra.

    24 februari 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar