Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAppen visar löneläget

Appen visar löneläget

Nu finns appen som visar vilken lön du borde ha. Tillsammans med några av akademikerförbunden har Sveriges Ingenjörer lanserat en iphone-app som visar senaste lönestatistiken. I mars kommer appen även för android.

Akademikerappen som visar lönestatistik för akademiker lanserades i måndags, samma dag som Sveriges Ingenjörer gick ut med årets lönestatistik. Tanken är förstås att locka ingenjörer att bli medlemmar genom att visa upp medlemsförmånerna. Och det har börjat lovande.
Appen blev snabbt populär. Den åkte genast upp på appstores svenska tio i topp-lista.

– Jag tror att den här appen kom med rätt tajming, säger Malin Gustafsson, projektledare för Sveriges Ingenjörers del av kampanjen. Vi vill ju få upp lönesnacket på arbetsplatserna. Vi hoppas att appen bidrar till att man pratar om allt från löneförhandlingar till att byta jobb.

Ladda ner appen, ange din utbildning och din befattning, till exempel projektledare eller chef, så visar appen lönestatistiken för din kategori. Om du är medlem i Sveriges Ingenjörer kan du alltid logga in på förbundets hemsida och få mer detaljerad information om lönerna för olika kategorier. Men appen ger också konkreta tips för ditt lönesamtal.

– Under de två första veckorna har vi dessutom en tävling på appens facebooksida, säger Malin Gustafsson. Där kan man skriva ett förslag för hur man höjer lönen. Sedan gäller det att tipsa kompisar om appen och få så många som möjligt att gilla ens app. Den som får flest gilla-markeringar på sitt förslag vinner.

Varje vardag under denna och nästa vecka koras en vinnare som får 999 kronor och som får sitt förslag publicerat i appen. Första dagens vinnare skrev om att välja rätt tillfälle för sin löneförhandling.

Vilka förbund förutom Sveriges Ingenjörer är med på den här appen?

– De andra förbunden är SSR, DIK, FSA, Farmacevtförbundet och Naturvetarna.

Kan det bli fler appar i framtiden?

– Vi har funderat på andra kampanjer. Vi skulle gärna göra en app om till exempel  Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring som är en oerhört bra medlemsförmån, men vi har inga konkreta planer just nu. Det är jättebra när vi kan visa fram medlemsförmånerna någonstans i teknikens framkant. Det är där vi vill synas, säger Malin Gustafsson.

Fakta:
Appens namn är ”Akademikerlön”. Den visar lönestatistik i en förenklad form. Den visar median, tionde och nittionde percentil. Den samlar tips på hur man kan få upp sin lön. Den ger också kort information om förbundet.

» Här kan du logga in på facebook och vara med i tävlingen

10 KOMMENTARER

  1. En mycket trevlig och användbar app ! Tack för den !
    Riktiga ingenjörer gnäller inte över sakernas tillstånd utan dom arbetar med att förbättra sådant dom inte är nöjda med istället !

  2. Är appen baserad på att en mobil websida hämtas?
    I så fall: Släpp den som mobilsite också, funkar ju på alla telefoner.

  3. Jag förstår inte varför man ska göra en app för bara lönestatistik.

    Om nu Sveriges Ingenjörer står bakom en app borde den vara en samlande portal för medlemsinfo, jobbsök, lönestatistik, tankenötter, tävlingar, etc.

    Flera olika appar? Varför?
    Det är bara slöseri med tid och resurser.

  4. Seriöst, ingenjörer kör väl Android?
    iPhone är ju mer populärt hos folk som tycker teknik är svårt. Kolla på stan får ni se…

    M

  5. Visa Sveriges Ingenjörers lönestatistik och be chefen precisera vad han är missnöjd med.
    Det brukar de inte kunna. Enklare att höja lönen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.