Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAppen visar löneläget

Appen visar löneläget

Nu finns appen som visar vilken lön du borde ha. Tillsammans med några av akademikerförbunden har Sveriges Ingenjörer lanserat en iphone-app som visar senaste lönestatistiken. I mars kommer appen även för android.

Akademikerappen som visar lönestatistik för akademiker lanserades i måndags, samma dag som Sveriges Ingenjörer gick ut med årets lönestatistik. Tanken är förstås att locka ingenjörer att bli medlemmar genom att visa upp medlemsförmånerna. Och det har börjat lovande.
Appen blev snabbt populär. Den åkte genast upp på appstores svenska tio i topp-lista.

– Jag tror att den här appen kom med rätt tajming, säger Malin Gustafsson, projektledare för Sveriges Ingenjörers del av kampanjen. Vi vill ju få upp lönesnacket på arbetsplatserna. Vi hoppas att appen bidrar till att man pratar om allt från löneförhandlingar till att byta jobb.

Ladda ner appen, ange din utbildning och din befattning, till exempel projektledare eller chef, så visar appen lönestatistiken för din kategori. Om du är medlem i Sveriges Ingenjörer kan du alltid logga in på förbundets hemsida och få mer detaljerad information om lönerna för olika kategorier. Men appen ger också konkreta tips för ditt lönesamtal.

– Under de två första veckorna har vi dessutom en tävling på appens facebooksida, säger Malin Gustafsson. Där kan man skriva ett förslag för hur man höjer lönen. Sedan gäller det att tipsa kompisar om appen och få så många som möjligt att gilla ens app. Den som får flest gilla-markeringar på sitt förslag vinner.

Varje vardag under denna och nästa vecka koras en vinnare som får 999 kronor och som får sitt förslag publicerat i appen. Första dagens vinnare skrev om att välja rätt tillfälle för sin löneförhandling.

Vilka förbund förutom Sveriges Ingenjörer är med på den här appen?

– De andra förbunden är SSR, DIK, FSA, Farmacevtförbundet och Naturvetarna.

Kan det bli fler appar i framtiden?

– Vi har funderat på andra kampanjer. Vi skulle gärna göra en app om till exempel  Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring som är en oerhört bra medlemsförmån, men vi har inga konkreta planer just nu. Det är jättebra när vi kan visa fram medlemsförmånerna någonstans i teknikens framkant. Det är där vi vill synas, säger Malin Gustafsson.

Fakta:
Appens namn är ”Akademikerlön”. Den visar lönestatistik i en förenklad form. Den visar median, tionde och nittionde percentil. Den samlar tips på hur man kan få upp sin lön. Den ger också kort information om förbundet.

» Här kan du logga in på facebook och vara med i tävlingen

10 KOMMENTARER

  1. En mycket trevlig och användbar app ! Tack för den !
    Riktiga ingenjörer gnäller inte över sakernas tillstånd utan dom arbetar med att förbättra sådant dom inte är nöjda med istället !

  2. Är appen baserad på att en mobil websida hämtas?
    I så fall: Släpp den som mobilsite också, funkar ju på alla telefoner.

  3. Jag förstår inte varför man ska göra en app för bara lönestatistik.

    Om nu Sveriges Ingenjörer står bakom en app borde den vara en samlande portal för medlemsinfo, jobbsök, lönestatistik, tankenötter, tävlingar, etc.

    Flera olika appar? Varför?
    Det är bara slöseri med tid och resurser.

  4. Seriöst, ingenjörer kör väl Android?
    iPhone är ju mer populärt hos folk som tycker teknik är svårt. Kolla på stan får ni se…

    M

  5. Visa Sveriges Ingenjörers lönestatistik och be chefen precisera vad han är missnöjd med.
    Det brukar de inte kunna. Enklare att höja lönen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.