Kvinnor vinner på lönesamtal

Kvinnor tjänar i snitt 2 procent mer i lön om de har lönesamtal med chefen. När kvinnor själva förhandlar blir det svårare för chefen att dra generella slutsatser om föräldraledighet, något som annars ofta är en av orsakerna till att kvinnor som inte förhandlar får lägre lön. Det visar en ny studie gjord av Saco.

Studien baseras på en bearbetning av lönestatistik från 2008 som Sacos utredare Lena Granqvist och Håkan Regner har gjort. Under 1990-talet utvecklades branschavtalen för akademiker i riktningen mot den lokala nivån och i början av 2000-talet introducerades lönesamtalsmodellen som innebär att chef och medarbetare återkommande ska träffas och diskutera lön och prestation.

Tidigare har man trott att individuell lönesättning missgynnar kvinnor i allmänhet då kvinnor ansågs vara sämre än män på att ta för sig i enskilda förhandlingar, men det har alltså visat sig att kvinnor i stället tjänar på att själv förhandla sin lön.

Studieförfattarna tror att en av förklaringarna kan vara att lönesamtalet motverkar en så kallad statistisk diskriminering. Statistisk diskriminering innebär att arbetsgivaren bedömer den enskilda kvinnan på basen av förväntningar om kvinnors genomsnittliga beteende- exempelvis att kvinnor i genomsnitt tar ut längre föräldraledighet än män. Detta kan resultera i att kvinnor inte blir befordrade eller får löneökningar i samma utsträckning som män.

Lönesamtalet fungerar alltså som ett redskap att lyfta fram kvinnorna som individer.
– Slutsatsen är att väl fungerande lönesamtal är ett viktigt redskap för att komma tillrätta med löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Individuella lönesamtal är helt enkelt bra för jämställdheten, säger Anna Ekström, ordförande för Saco.

Källa: Sveriges Akademikers Centralorganisation (Saco).

Några tips inför lönesamtalet!
Hör med dina lokala fackliga representanter vilka kriterier som gäller för din arbetsplats.
Jämför din lön med andra akademikers.
Värdera din arbetsprestation, försök att komma ihåg de gånger du har fått feedback från chefen för något som du har lyckats bra med. Glöm inte att räkna in övertiden.

Fler tips hittar du på Sveriges Ingenjörers hemsida under Lön- ditt lönesamtal. Logga in med ditt medlemsnummer.

Lämna en kommentar

Senaste nytt