Hjälper irakiska ingenjörer till jobb

Mohammed Rashid. Foto: Privat.

Ingenjören Mohammed Rashid flyttade till Sverige för tio år sen. Trots sin tekniska kompetens hade han svårt att hitta ett ingenjörsjobb och fick höra att det skulle gå lättare om han bytte namn. Han vägrade. I dag jobbar han som projektledare för Huddinge kommun och hjälper sina landsmän att hitta ingenjörsjobb.

Det var när Mohammed Rashid såg vilken brist och okunskap det fanns hos arbetsförmedlingen att ta hand om de tekniskt utbildade som han bestämde sig för att starta den ideella organisationen ”Irakiska ingenjörers förening i Sverige”.

Det är en liten förening som består av elva personer och än så länge är det bara Mohammed och hans fru (som till vardags arbetar som arbetsförmedlare) som jobbar aktivt med hjälpa irakiska ingenjörer. Hittills har de hjälpt fem irakier att hitta ingenjörsjobb.

– Jag håller just nu på med en hemsida som jag hoppas kommer upp i april. Men vi behöver mer resurser. Jag tror att den här verksamheten är något som både svenska arbetslivet och irakierna kan tjäna på, säger Mohammed som vid sidan av sitt heltidsjobb som ingenjör lägger ned mellan 8-10 timmar i veckan på verksamheten.

Mohammed använder sig av det nätverk som han har byggt upp under åren för att hitta jobb och, till en början, praktikplatser åt de irakiska ingenjörerna. Han hjälper dem också med ansökningsbreven och Cv:t och brukar öva ingenjörerna inför intervjusituationen.

Inte vana vid hur man söker jobb

– Många irakier är inte vana vid att bli intervjuade och vid att marknadsföra sig själva. En del har lågt självförtroende och när de ska beskriva vad det gör går de ofta för djupt in i detaljer, vid en tjänst inom byggbranschen kanske de säger att ” jag har bara jobbat med tegel och betong” och så vidare. Men jag förklarar att de inte behöver gå in på detaljnivå utan det räcker med att förklara att de har det tekniska tänket och förmågan att planera arbetet, säger Mohammed och berättar att i Irak så får staten ofta listor på alla som har examineras och så får man en tjänst utan att bli kallad på intervju.

Ett annat hinder för att få jobb är förstås också språket. Men har man tagit någon språkkurs och talar hyfsat så löser sig oftast när man börjar jobba, menar Mohammed.
– Vi jobbar i en teknisk bransch och det viktigaste är att man kan den tekniska biten, språket kommer. Man lär sig när man jobbar, säger han.

Han berättar att han under sina år i Sverige har stött på många irakiska ingenjörer som inte har jobbat med det de är utbildade för (många kör taxi i stället) och han har själv erfarenhet av hur svårt det kan vara att hitta ett jobb.

Fel namn

– Nu har jag lärt mig att man inte ska skriva ut sitt namn i början av ansökan. Då är det kört, säger han och berättar om en gång då han skickade in en ansökan till ett bemanningsföretag då det var tio dagar kvar av ansökningstiden. Efter två timmar fick Mohammed ett mejl att om att han inte var aktuell för tjänsten.

– Då ringde jag upp personen på bemanningsföretaget och frågade om hon hade sett att jag jobbat som platschef på Skanska i tre år och det hade hon inte. Hon hade väl bara sett mitt namn och sen beslutat sig för att inte läsa mer, säger Mohammed och fnyser.

Mohammed och rekryteraren fortsatte sedan att tala en stund. Mohammed berättade lite om sig själv och vilken slags kompetens han hade. Efter några dagar blev han kallad till intervju och fick sedan jobbet som arbetsledare på Peab.

Personlig kontakt är värdefullt

– Jag brukar alltid ge rådet att försöka ringa arbetsgivaren och visa vem du är. Personlig kontakt kan betyda mycket, säger han.
Ett av målen med ”Irakiska ingenjörers förening i Sverige” är att hjälpa irakiska ingenjörer att få ett ingenjörsjobb. Men så småningom skulle Mohammed vilja hjälpa alla utländska ingenjörer.

– Kanske är det ett för högt ställt mål, men det är vad jag vill, säger han och skrattar.

Så här kommer du i kontakt med Mohammed Rashid. Både företag som söker ingenjörer samt irakiska ingenjörer som söker jobb är välkomna att höra av sig till Mohammed.
Mejl: Mohammed.Rashid@telia.com
Mobil: 0739- 139 431

Ingenjören har tidigare skrivit om invandrade ingenjörers svårigheter att få ett ingenjörsjobb. I förra numret skrev Karin Virgin reportaget ”Resan till arbetet” som handlade just om två irakiska ingenjörers mödor att hitta ett jobb som motsvarar deras kompetens. Reportaget kan du läsa här (du hittar texten på sidan 30).

18 kommentarer

 • Yaser

  Mohammad du väcker såret, ett riktigt djupt sår. Det handlar inte om utbildning eller den tekniska kompetens, det handlar om kultur, det är en ren kultur problem. Det är en helglig ingenjör jobb som har monopolerats, det är ju inte pizza jobb, inte heller samma som läkare jobb, irakiska läkare har ett snabbt genombrott i svenska samhällen, men irakiska ingenjörer har det jätte svårt, det är berör på den helgliga jobb som inte förknippads med utländskare, det är tyvärr pizza jobb som förknippads med utländskare.

  Felet ligger på både sidor, irakier bör förstå den nya samhälle som är så unik, och det är enkelt problem tycker jag, felet på andar sidan är så stort, andra sidan accepterar inte dig, vi prata om mångkulter men vi lever i monokultur, svenska marknad har ett behöv för högra kompetens, och det kommer att hjälpa att lösa problemet med kultur även om det tar tid. Det är så svårt i början men så småningom både sidorna kommer gilla varandra, du kommer att gilla att hans/ hennes potatis och han/hon gilla ert ris.
  Ge inte upp och bli praktisk, irakier är kända med oroligheter och den rykte har påverkat irakier, ju fortare den bilden ändrat, desto lättare att bli i framtiden. Bytte inte ditt namn eller din kultur men försöka hålla balansen mellan både kulturer, försöka att uppträda dig att det inte är fel i namn eller kultur, gömställe de först kommer det värsta senare, så den löser inte något.

  Ni som lider av mindre lön eller lägre arbetsuppgifter så är det bara bytta jobbet, det är lättare att hitta nytt jobb och du kommer säkert till ditt nya jobb med nya erfarenheter både i kultur och den tekniska sidan
  Jag själv tycker att fallet är mycket bättre än förut, om tio år blir det ännu bättre, så snabba upp och skaffa alla behörighet som behöver i ditt nya jobb, du kommer säkert fram.

  OBS;
  För att behålla rätten, den första irakiska föreningen för ingenjörsteknik är Babylon For Engineering, för att kunna hjälpa irakier att hitta jobb och inte minst lycka med sitt jobb.

  30 mars 2011
 • enriko

  Just please look at the statistical data by a Swedish website(www.thelocal.se). Among those foreign students(International ones outsie EU) who have got Master or higher level of education from a college inside Sweden 0nly 15% could find a job(ofcourse after couple on months looking for any type of job) but at the same time 85% of Swedes(the real Blonde ones and not an immigrant) could get their dream job even 1-2 months before completing their study. What dose it mean?

  28 mars 2011
 • Mohammed Rashid

  Det är jätte roligt att många har hört av sig och dels kommentera artikeln. Jag måste säga att allt ni säger är rätt, situationen kan varierar mellan olika personen. Det om jag och mina kollegor gör är att ge tips och råd, se över handlingar om de passar dagens behov, och i slut ändan hur vi utländska ingenjörer marknadsföra våran kompetens och erfarenheter. Tyvärr hittills finns inte riktigt organisation som jobbar bara med ingenjörer på rätt sätt. Det finns många projekt i hela landet men det är brist på kompetens hos folk som jobbar där. Det är inte bara visa hur gör man CV eller personligt brev, utan det krävs mer. Byggbransch t.ex fram till några års sen var stängt mot kvinnor och utländska, nu har dem öppnat armen, för dem som kan och vet vad krävs från ingenjör i Sverige. (att skratta och gråta på svenska hjälper inte riktigt) inte heller om man ändrar sitt namn från Mohammed till Lars.

  28 mars 2011
 • Somary

  Mycket bra Mohammed för din engagemang i att hjälpa irakiska ingenjörer att hitta jobb. Jag själv är civil ingenjör i Electronic linje och som varit i Sverige i knappt 20 år (16 år av dessa har jobbat som IT-konsult efter att ha gett upp att hitta jobb i min bransch).

  Jag själv har faktiskt upplevt allt som påstods i alla kommentarer, från ”att man ska byta sitt namn….” till att ” Life is too short to waste your time in a place where you will be treated no so fairly..”. Jag tycker att problemet ligger hos både partner, dvs. en del hos svenska arbetsgivare och en del hos vi utländska arbetssökande. Vad gäller svenska arbetsgivare så en stor del är rädda att anställa utländska arbetskraft då arbetsgivare, precis som alla andra svenskar, lämnar den osäkra för den säkra. Jag menar att arbetsgivare liter mer på den ingenjör som utbildat sig i Sverige och kan Sveriges system. Detta skiljer sig från t.ex. danska arbetsgivare som kräver att arbetssökande ska visa vad han/hon kan och inte vad han har för utbildning. Självklart finns det en del arbetsgivare (om det är nu Rekryterare eller arbetsgivare) som inte gillar utländska arbetskraft oavsett ens utbildning, kompetens, eller erfarenhet.

  På andra sidan, dvs. utländska arbetskraft, är man oftast har brist på kunskap om det nya samhälle/system. Alltså det räcker tyvärr inte med språket i detta samhälle!! det krävs mycket kämpande och ansträngning för att förstå hur svenskar tycker och tänker i allmänhet för att sedan tränga in sig i arbetsgivarens tänkande och behov vad gäller jobb.

  Ett faktum är att det krävs flera kompetens från utländska ingenjörer för att få jobb: svenska språket, svensktänkande (dvs. att man skrattar och gråter på svenska), utbildning, kanske byter sitt namn, och bra kontakt för att bara komma fram till första steg i arbetssökande: intervju!!!!!!!. Vad krävs för en svensk ingenjör för att få samma jobb? du får ni gissa!!!!!!!!

  Jag tycker att man ska titta på USA och fundera på hur kunde USA ligger före hela världen (rätt teknisk och ekonomisk) trots att landet har bara funnits i drygt 200 år!!!? svaret är det beror bl. a på att arbetsgivare där struntar i vad har man för hudfärg, bakgrund, religion, och kultur, det som avgörande för att få jobb är KOPMTENS!
  Hoppas att vi i Sverige lära oss någonting från USA och andra multikulturella samhälle i världen för att vi verkligen kan behålla vår välfärden. Alla statistik pekar på att det kommer att bli brist på arbetskraft de kommande 10-20 åren! så jag säger till alla svenska arbetsgivare: vakna! jobb kräver kompetens och erfarenhet inte bara språk och hudfärg.

  28 mars 2011
 • ARAS

  Att byta namn, det hjälper mycket, jag har upplevt detta själv. Tyvärr är det noll tålamod med Mohemmed och Ali. Det kostar bara 1500 SEK hos patentverket, Du kan väl får tillbaka namnet när du känner dig säker med erfarenhet.

  Rasha har rätt, och jag känner också många kvinniliga ingenjörer som fått ingenjörsjobb enkelt även under lågkonjukturen, men när det gäller manliga ingenjörer från Mellanöstern det är en annan värld.

  Jag rekommenderar att irakiska män inte söker ingenjörsjobb om devill leva som människor.
  Kravet är 10 gångar mer än på resten av gruppen.
  Lönen är mindre ( 5-10 tusen kronor mindre).
  I bästa fall får Du inte mer än pappersjobb eller admistrativa uppgifter!
  Ingen teknikutveckling för Dig!
  Varje dag förklarar de för Dig hur ett plus ett är lika med två!!

  26 mars 2011
 • Ali

  Hej!

  Problemet är inte bara för irakiska ingenjörer utan för alla invandrade ingenjörer. De icka-irakiska ingenjörer behöver också ett hjälp att hitta ett jobb. Under den förra året har jag sökt ca 400 tjänster men jag fick bara *TYVÄRR SVAR*. :(:(

  26 mars 2011
 • Erik

  Anna

  Jag citerade raderna ovanför (inte rubriken) och du / Mohammed skrev inte att irakiska ingenjörer ska höra av sig utan ”ingenjörer och irakiska ingenjörer”. Dvs alla.

  Är utbildningarna så lika i hela världen förutom just i Irak, så man måste poängtera att man även kan tänka sig även irakiska ingenjörer?

  Det påminner om en gammal Hassan-sketch när man ringde ”Ja till EG” och frågade att om Sverige går med, kommer det även gälla Janne ”Loffe” Karlsson?

  25 mars 2011
  • Anna

   Hej Erik!

   Jag vet vilka rader du syftar på och nu när jag läser dem igen så ser jag att de går att tolkas på två sätt och sättet som du tolkade dem var inte det jag menade. Jag menade att irakiska ingenjörer som söker jobb och företag som söker ingenjörer kan vända sig till Mohammed. Jag har nu ändrat meningen så att det inte kan bli några missförstånd.

   Tack för att du är en sådan uppmärksam läsare och ha en trevlig helg!

   Vänliga hälsningar
   Anna Eriksson
   red

   26 mars 2011
 • Erik

  ”Både företag som söker ingenjörer och irakiska ingenjörer är välkomna att höra av sig”

  Kan någon svara mig vad är det för skillnad på en ingenjör och en irakisk ingenjör?
  Är det den icke korrekta svenska meningsbyggnaden?
  Jag tycker det borde stå att företag som söker ingenjörer kan ringa …..

  Tycker inte om att man delar in folk i grupper som bla och blä. Antingen är man ingenjör eller inte, vilket land man kommer från är oväsentligt. Det är en själv som person och ev språkkunskaper som är det viktiga i jobbsökandet. Kan man inte stava så kanske det inte spelar någon roll om man har annan kompetens etc. Tycker inte ”intervjuaren” att man passar för jobbet så får man inte det, punkt.

  24 mars 2011
  • Anna

   Hej Erik!
   Anledningen till att jag skrev att irakiska ingenjörer är välkomna att höra av sig till Mohammed Rashid är därför att det är just irakiska ingenjörer och inte svenska ingenjörer som han hjälper.

   Vänliga hälsningar
   Anna Eriksson
   red

   25 mars 2011
 • Ahmed Jassani

  Lycka till Mohemmed. Det finns en liknande förening som också är aktiv i Stockholm, läs länken.

  24 mars 2011
 • Hjälp med att hitta jobb! | Doldol

  […] I veckans nyhetsbrev av Sveriges ingenjörer hade de med en artikel med rubriken: Hjälper irakiska ingenjörer till jobb. […]

  24 mars 2011
 • Lasse

  För tusen milliarder får de kalla mej vadsomhelst : – )

  24 mars 2011
 • never_giveup

  Jag skulle aldrig byta mitt namn. jag har ett ganska svårt namn men jag kan inte tänka mig byta mitt namn för att få jobb (inte ens om jag blir lovad tusen milliarder). Mitt förslag: ge inte up there is always a way out. detta gäller alla oavsett om du har svensk eller utländisk bakgrund.

  24 mars 2011
 • Rasha

  Jag har hört så många gånger från många människor att man inte kan hitta sitt drömjobb men det är absolutly inte sant.
  Om man kämpar så får man vad en vill.
  Jag en Irakisk tjej som har varit i Sverige i knappt två år och jobbar nu på AB Volvo och jag så stolt över det och över alla Irakier som kämpar för att få bättre liv.

  Lycka till min kollega.

  24 mars 2011
 • Drömmare

  Tänk om det fanns någon som hjälpte svenska ingenjörer till jobb.

  24 mars 2011
 • Amaar

  Tummen upp för dig Mohamned. Tack för de råd du har här. Själv är jag snart nybliven ingenjör 🙂

  24 mars 2011
 • mohammad seyedi

  Hi,
  I have a better idea. Don’t come Sweden or any other non speaking English country if you have not any better option like any English speaking countries. Here, you will face so many awful problems just and just because of your nationality, name and language and no one helps you.
  Life is too short to waste your time in a place where you will be treated no so fairly.

  24 mars 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

När allt fler tar hjälp av AI för att formulera sitt personliga brev blir de också mindre intressanta i urvalsprocessen. Här är några saker du som jobbsökare bör tänka på.
Fler artiklar