Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIT-konsulterna tillbaka i hetluften

IT-konsulterna tillbaka i hetluften

Efterfrågan på IT-konsulter växer i takt med att konjunkturen pekar uppåt. Konkurrensen om arbetskraften är hård. Samtidigt lever outsourcingfrågan, om svenska jobb flyttar till Indien, sitt eget liv.

Före lågkonjunkturen diskuterades strömmen av asiatiska IT-konsulter till Sverige intensivt. Nu rasar samma debatt i Danmark där nättidningen ComON konstaterar att danska anställda i IT-företag får sparken samtidigt som deras arbetsgivare växer i Indien. I Sverige tycks läget delvis ett annat och debatten har svalnat.
Här söker flera stora IT-företag medarbetare på hemmaplan – men växer samtidigt i Asien. Volvo IT, som tvingades dra ned på verksamheten under krisen, ser nu uppdragen växa och behöver hitta 250 personer till systemutvecklings- och konsultorganisation bara i Göteborg i år.
– Vi vill ha in både nyexaminerade och sådana som har några års erfarenhet, berättar Monas Korneliusson- Fransson, platschef på Application Delivery i Göteborg.

Hon menar att det har hänt något med rekryteringen under lågkonjunkturen. Förut gick det bra att rekrytera via vanlig annonsering men det attraherar bara seniora medarbetare numer. Istället kommer företaget att också försöka använda sig av sociala medier och söka väldigt brett.
– Vi har en avdelning som arbetar med innovation och de blev eld och lågor och vill gärna att vi ska hitta på något kul – kanske ett problem att knäcka som kan locka sökande. Det är tydligt att vi måste vara mer uppfinningsrika för att nå även dem som inte läser tidningar.

Samtidigt som det är svårt rekrytera har just Volvo IT gott rykte och hamnade nyligen främst bland IT-företag i en ranking om vilka arbetsgivare unga ingenjörer helst vill ha. Företaget är också ute på rekryteringsmässor och arbetsmarknadsdagar.
– Vi kommer att inrätta en särskild funkton för rekrytering inom företaget.

Om de inte lyckas hitta de 250 personer som behövs, av vilka cirka 150 är nya tjänster och resten konsulter, kommer Volvo IT vända sig till företagets verksamheter i andra länder.
– Vi har ju Volvo IT-kontor i bland annat Nordamerika, Europa, Indien och Kina och vi kan ta hjälp därifrån. Ofta jobbar vi i sammansatta team med medarbetare från kontor i olika länder så det är vi vana vid, säger Mona Korneliusson-Fransson.

På frågan om vilka ingenjörers om är bäst – de svenska eller de indiska- har hon inget bra svar.
– Båda behövs, säger hon. Jag tror inte att vi kommer att få se det ena landet konkurrera ut det andra utan mer att vi samsas på marknaden. För oss på Volvo IT är samarbetet med Volvo, där vi sitter väldigt nära våra kunder och samarbetar tätt en stor fördel. Vi är vana vid att vara med i hela processen och veta vad kunden vill. Det och den svenska platta organisationen som uppmuntrar initiativ är framgångsfaktorer helt klart.
Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.