Lär dig hantera IT-stressen

Teknik som strular, sociala medier och en ständig strid ström av ny e-post kan göra vem som helst stressad.
   En ny undersökning visar att dåliga IT-lösningar fördubblar risken för bråk på jobbet och leder till stress bland de anställda.Teknik som strular, sociala medier och en ständig strid ström av ny e-post kan göra vem som helst stressad.
  En ny undersökning visar att dåliga IT-lösningar fördubblar risken för bråk på jobbet och leder till stress bland de anställda.  

– Vi använder IT-verktyg mer och mer och det har hjälpt oss otroligt mycket i arbetslivet. Samtidigt kan IT-verktygen bli en belastning för många, inte minst genom att gränsen mellan arbete och fritid suddas ut, säger Krister Skoglund, projektledare på arbetsmiljöföreningen Prevent.

På Prevent har man nyligen lanserat en webbsajt om just IT-stress. Tanken är att man ska få igång en diskussion om ämnet, så att arbetsplatserna ska kunna jobba förebyggande med frågorna, berättar Krister Skoglund. 

På hemsidan kan man bland annat läsa om vad IT-stress är för något, hur symptomen ser ut och hur man kan förebygga IT-stress.

Det finns också möjlighet att göra ett snabbt test och se vilken stressnivå man ligger på – för den som vågar.

En ny undersökning visar också att behovet av att arbeta med IT-stressen är stort. I undersökningen fick 1 000 tjänstemän svara på frågor om sin hälsa och IT-lösningar på jobbet – och det visade sig att bristfälliga IT-lösningar fördubblar risken för konflikter på jobbet. 

Dåliga IT-lösningar på ett företag verkar också göra att personalen hade svårare att släppa tankarna på jobbet under sin lediga tid. Fyra av tio av dem som jobbade på företag med dåliga IT-lösningar upplevde sådana problem, att jämföra med 24 procent av den totala gruppen. 

Bengt Arnetz är professor i socialmedicin vid Uppsala universitet och en av de forskare som medverkat i Prevents satsning för att belysa IT-relaterad stress. Han konstaterar att den här typen av stress kan leda till försämrad hälsa för enskilda medarbetare och i förlängningen sämre effektivitet på arbetsplatserna. 

– Problemen som rör IT-stress är väsentliga arbetsmiljöfrågor som det är hög tid att göra något åt. Det finns en stor kunskap bland forskare inom området men överföringen av kunskapen fungerar inte bra, säger han. 

 

Läs mer:
Ligger du i farozonen för IT-stress? Testa dig själv här
Läs mer om IT-stress på Previas sajt stress och IT-stress. 

Tidigare publicerat:
”IT-system som stressar” – ingenjoren.se 3 november 2010.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar