Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHälsaLär dig hantera IT-stressen

Lär dig hantera IT-stressen

Teknik som strular, sociala medier och en ständig strid ström av ny e-post kan göra vem som helst stressad.
  En ny undersökning visar att dåliga IT-lösningar fördubblar risken för bråk på jobbet och leder till stress bland de anställda.  

– Vi använder IT-verktyg mer och mer och det har hjälpt oss otroligt mycket i arbetslivet. Samtidigt kan IT-verktygen bli en belastning för många, inte minst genom att gränsen mellan arbete och fritid suddas ut, säger Krister Skoglund, projektledare på arbetsmiljöföreningen Prevent.

På Prevent har man nyligen lanserat en webbsajt om just IT-stress. Tanken är att man ska få igång en diskussion om ämnet, så att arbetsplatserna ska kunna jobba förebyggande med frågorna, berättar Krister Skoglund. 

På hemsidan kan man bland annat läsa om vad IT-stress är för något, hur symptomen ser ut och hur man kan förebygga IT-stress.

Det finns också möjlighet att göra ett snabbt test och se vilken stressnivå man ligger på – för den som vågar.

En ny undersökning visar också att behovet av att arbeta med IT-stressen är stort. I undersökningen fick 1 000 tjänstemän svara på frågor om sin hälsa och IT-lösningar på jobbet – och det visade sig att bristfälliga IT-lösningar fördubblar risken för konflikter på jobbet. 

Dåliga IT-lösningar på ett företag verkar också göra att personalen hade svårare att släppa tankarna på jobbet under sin lediga tid. Fyra av tio av dem som jobbade på företag med dåliga IT-lösningar upplevde sådana problem, att jämföra med 24 procent av den totala gruppen. 

Bengt Arnetz är professor i socialmedicin vid Uppsala universitet och en av de forskare som medverkat i Prevents satsning för att belysa IT-relaterad stress. Han konstaterar att den här typen av stress kan leda till försämrad hälsa för enskilda medarbetare och i förlängningen sämre effektivitet på arbetsplatserna. 

– Problemen som rör IT-stress är väsentliga arbetsmiljöfrågor som det är hög tid att göra något åt. Det finns en stor kunskap bland forskare inom området men överföringen av kunskapen fungerar inte bra, säger han. 

 

Läs mer:
Ligger du i farozonen för IT-stress? Testa dig själv här
Läs mer om IT-stress på Previas sajt stress och IT-stress. 

Tidigare publicerat:
”IT-system som stressar” – ingenjoren.se 3 november 2010.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 istället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.