Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAstraZ:s kompetens går till Danmark?

AstraZ:s kompetens går till Danmark?

Många företag är intresserade av Astra Zenecas välutbildade personal. Vad företagets nedläggning i Lund betyder för svensk life scienceutveckling återstår att se.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett hundratal företag letar kompetens hos Astra Zenecas personal i Lund när företaget ordnar arbetsmarknadsdagar. Men akademikerklubben oroar sig för att branschen tappar mark i Sverige.

För andra gången sedan nedläggningsbeskedet arrangerar Astra Zeneca i Lund arbetsmarknadsdagar för att visa upp medarbetarnas kompetens och hjälpa dem att hitta ny försörjning när verksamheten flyttar till Mölndal.

– En majoritet av våra anställda har varit här mer än tio år, säger Christina Fröjd, kommunikationschef. Vi vill ge dem de bästa möjligheterna som går att komma vidare.

Hon visar runt i matsalen och idrottshallen där företagsmontrarna avlöser varandra. Novo Nordisk, RIM, Semcon. Efter förra arbetsmarknadsdagen, vintern 2010, fick minst 35 personer komma på intervju och tio fick jobb direkt.

Nu hoppas Christina Fröjd att det ska bli ännu bättre resultat. Avvecklingen går in i sitt slutskede efter sommaren och redan i juni-juli börjar uppsägningstiden löpa ut för en stor del av medarbetarna.

– Jag tror att de anställda är mer fokuserade nu och bättre förberedda än förra gången vi hade arbetsmarknadsdagar, säger hon.

Bo Servenius, ordförande för Akademikerklubben på AstraZeneca håller med.

Bo Servenius har ägnat mycket tid åt omvärldsanalys. Foto: Redaktionen

– Det gick ganska segt när vi började ta hit företag som ville informera om vilken sorts arbeten som de erbjöd, säger han. Nu tror jag att många har hunnit smälta beskedet och är mer inställda på att hitta något annat.

– Vi frigör en mängd kompetenta medarbetare som kan gå vidare till andra företag i regionen, säger platschefen Ursula Hultkvist Bengtsson, som har nedläggningen som sitt huvuduppdrag sedan knappt  ett år. Och skulle några välja att ta jobb i Danmark så är det ju inget som säger att de inte kan komma tillbaka.

För Danmark är populärt. Enligt Bo Servenius har fyra av fem av de medarbetare som har hittat nya jobb inom bioteknik och lifescience, börjat jobba i just Danmark. Novo Nordisk, Lundbeck och Leo är några företag som ligger på pendlingsavstånd över sundet.

– Jag är rädd att nedläggningen i Lund gör att Sverige mister en massa kompetens inom bioteknik och life science. Vår bransch är inte alls lika uppmärksammad som exempelvis fordonsindustrin, men den har stor betydelse för Sveriges ekonomi och vi borde marknadsföra den mycket bättre.

Bo Servenius menar att  läkemedelsforskning och läkemedelsproduktion har väldigt bra förutsättningar i Sverige, förutsättningar som vi borde ta bättre till vara. Bra klimat, pålitlig infrastruktur, hög utbildningsnivå – när man sysslar med känsliga produkter är inte arbetskraftskostnaden det enda som spelar roll.

Akademikerklubben har ägnat sig mycket åt omvärldsanalys och kartläggning av life science-världen sedan de förstod att en nedläggning i Lund stod för dörren. Bo Servenius är själv litet förvånad över hur litet han kände till om branschen.

– På Astra Zeneca har vi haft så väl förspänt att det nästan aldrig har varit nödvändigt att gå utanför företaget. Allt har gått att hitta inhouse. Det har gjort att vi inte har skapat något nätverk, varken privat eller professionellt, till alla de företag som finns i vår bransch här nere. Många hade jag aldrig hört talas om. Vi glömde omvärlden litet och det gjorde att vi fick anstränga oss mer nu.

Av de cirka 900 anställda vid nedläggningsbeskedet var cirka 180 disputerade och även de övriga är mycket välutbildade. Men eftersom många har varit så länge i företaget så har det behövts en del hjälp med hur man gör när man söker jobb. Nu när uppsägningstiderna börjar löpa i sommar  kommer TRR Trygghetsrådet med sina insatser för att hjälpa de anställda att hitta nya jobb.

– På arbetsförmedlingen var man ganska frågande, säger Bo Servenius. ”Ni behöver väl ingen hjälp, det finns ju jobb” var reaktionen ungefär. De ser mer det hela som ett statistiskt problem som gäller landets arbetslöshet. Jag ser det som en fråga om att behålla vår kompetens inom en viktig bransch.

Själv har Bo Servenius faktiskt inte sökt ett enda jobb än.

– Klubbarbetet har tagit mycket tid och kraft sedan beskedet kom. Men i dag såg jag  ett jobb jag tyckte verkade intressant så det ska jag kanske söka, säger han.

– Och jag tycker att förbundet borde engagera sig ännu hårdare i arbetet för att få medlemmarna att våga byta jobb. Att veta hur världen ser ut utanför ens arbetsplats och knyta kontakter där är viktigt. Och life science borde finnas lika högt upp på agendan som exempelvis bilindustrin.

– Och gör det inte det, så kanske det är Sveriges Ingenjörers uppgift att se till att det kommer dit.

Jenny Grensman

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?