Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDrogtest av plast vann Venture Cup

Drogtest av plast vann Venture Cup

 

Bo Hammarlund, vd för Sensa Bues, och Olof Beck, professor vid Karolinska Institutet, prisades i går kväll. Foto: Eric Rådstam.

Ett par andetag i en liten blå provtagare av plast – det är allt som behövs för att avslöja om du är drogpåverkad eller inte. I går utnämndes drogtestet från Stockholmsföretaget Sensa Bues till vinnare i Venture Cup. 

”Med en fenomenal lösning kommer denna produkt att revolutionera världsmarknaden och skapa ekonomiska besparingar för alla involverade parter. Genom ett kompetent team kan ett nytt beroende skapas och produkten användas på en tyvärr allt större marknad.” 

Drogtestet från Sensa bues - betydligt smidigare än urinprov. Foto: Sensa Bues.

Juryns utlåtande över den lilla svarta plastapparaten, som är resultatet av forskning vid Karolinska Institutet i Huddinge, spår lysande framtidsutsikter för Stockholmsföretaget Sensa Bues, som i samarbete med Munkplast i Uppsala nu satsar på ett intåg på den globala drogtestmarknaden.

Utöver blommor och publicitet belönas också företaget med 400 000 kronor till den fortsatta utvecklingen av drogtestet. 

Bo Hammarlund, vd för Sensa Bues – grattis! 

Tack tack! Det känns jätteskönt att vinna! 

Varför vann ni tror du? 

Det här är ju en världsunik upptäckt för att spåra droger hos missbrukare, som kommer att göra arbetet lättare för alla dem som har till uppgift att genomföra drogtester. Teamets sätt att arbeta ihop är nog också viktigt – vi har genomfört otroligt mycket på bara ett år. Enligt juryn vägde det väldigt tungt att vi hade goda förutsättningar driva i land hela idén. 

Vad är det som gör er produkt unik? 

Det finns ingen som har kunnat detektera missbruksdroger ur utandningsluft tidigare. I dag måste trafikpolisen ta misstänkta till sjukhus för övervakad urinering, och det kostar mycket i både tid och resurser. Nu kan man i stället ta ett utandningsprov direkt. På så sätt sparar man mycket tid och arbete, och får dessutom ett prov som visar ett värde från exakt rätt tidpunkt. 

Dessutom ser man alla droger i samma test. Alla de vanligaste drogerna finns med – kokain, cannabis, metaamfetamin, heroin, ecstasy, och så vidare. Vi kan också se om man har använt flera olika droger samtidigt. Tekniken är också extremt lämplig för internetdroger, så det håller vi på att utveckla just nu. 

I juryns utlåtande talas det om en revolutionerande produkt. Stämmer verkligen det? 

Det säger både polisen och andra intressenter i alla fall. Det är också otroligt viktigt att det här inte är integritetskränkande på samma sätt som dagens prover där man måste ha övervakad urinering eller blodprov. Man kan också fuska i dag, genom att dricka mycket vatten, byta urinprov, trilskas så att det tar längre tid innan man kan genomföra provet, och så vidare. Och det känner ju drogmissbrukarna till naturligtvis.   

Hur fungerar er teknik? 

Det är en provhållare med ett särskilt filter som fångar upp aerosoler, små små vätskedroppar, som kommer från lungspetsarna. Sedan hällar man på lösningsmedel och låter substansen rinna ut i provrör. Därefter använder man en mycket noggrann masspektrometer för att analysera innehållet i provet. 

Det låter avancerat – kan en polis verkligen göra ett sådant test? 

Poliserna kan ta proverna, men skickar dem sedan vidare för analyser i laboratorier. Men det är lättanalyserade prover. Professor Olof Beck, som tagit fram tekniken, tar själv emot 500 prover per dygn. De stora labben kan ta emot tusentals prover per dygn. 

Vad innebär vinsten för er?  

Det innebär naturligtvis en hel del uppmärksamhet, men också ett välkommet tillskott på 400 000 kronor. Det var också otroligt värdefullt med den respons som vi fick under hela Venture Cup, från bland annat Rikskrim och Trafikpolisen. Vi fick också en hel del tips och råd om hur vi kan gå vidare i marknadsföringen. 

När kommer de första trafikanterna att få blåsa i ert drogtest? 

Nu under juni ska vi tillverka 50 000 enheter, och i augusti hoppas vi att Trafikpolisen genomför de första testen. I november ska vi vara igång med massproduktion med 150 000 enheter per månad. Så det har gått jättesnabbt, och det är också tack vare ett mycket bra samarbete med tillverkningsföretaget Munkplast i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. […] professor som i tidningarna kritiserar att man sänder drogtester utomlands, Olof Beck, är själv kommersiellt inblandad i den lönsamma drogtestbranschen och förekommer då och då i anslutning till […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.