"Ohållbart lite investeringar"

De svenska industriföretagen investerar alldeles för lite, både när det gäller materiella investeringar och FoU – trots att industrin nu är fullt återhämtad sedan krisåren. Det konstaterar Industrins ekonomiska råd i en ny rapport.De svenska industriföretagen investerar alldeles för lite, både när det gäller materiella investeringar och FoU – trots att industrin nu är fullt återhämtad sedan krisåren. Det konstaterar Industrins ekonomiska råd i en ny rapport.

– Investeringskvoten är ohållbart låg. Den borde uppåt. Vi är också oroade över att satsningarna på FoU har gått ned de senaste åren, säger ekonomikonsulten Olle Djerf, en av rapportens tre upphovsmän. 

Men på samma gång som Olle Djerf och hans medförfattare varnar för att industrins investeringsvilja är alltför låg, så konstaterar man också att det finns många positiva trender på arbetsmarknaden just nu.

Andelen lediga jobb inom industrin har till exempel nått den högsta nivån sedan 2007, och gapet mellan andelen nyanställda och avgångna är också den minsta sedan före finanskrisen.

– Så det finns en hel del ljusglimtar. Efterfrågan har ökat och sysselsättningen har vänt uppåt. I vissa kategorier råder det i dag stor brist på personal – det gäller inte minst ingenjörer.

Samtidigt ser man också att det i dag tar betydligt längre tid att tillsätta tjänster än vad det gjorde före krisen.

– Det finns ett större matchningsproblem i dag. Samtidigt ser vi att allt fler använder sig av bemanningsföretag. När det gäller industrirelaterade jobb har bemanningsföretagen ökat med 100 procent, säger Olle Djerf.

Rapporten från Industrins ekonomiska råd har skrivits på uppdrag av parterna inom industrin, för att ge en bild av de samhällsekonomiska förutsättningarna inför den kommande avtalsrörelsen.

Läs mer:
» Pressmeddelandet om rapporten från Industrins ekonomiska råd

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar