Arbetsmiljön på natten utan kontroll

Företag utan kollektivavtal ska kunna ha it-support nattetid utan att behöva söka tillstånd, vill Arbetsmiljöverket. Det skulle betyda att nattarbete inom ett område i stark tillväxt helt undgår insyn och kontroll.Företag utan kollektivavtal ska kunna ha it-support nattetid utan att behöva söka tillstånd, vill Arbetsmiljöverket. Det skulle betyda att nattarbete inom ett område i stark tillväxt helt undgår insyn och kontroll.

I dagsläget måste företagen söka särskild dispens för att få bedriva it-support nattetid, och det är detta dispensförfarande som Arbetsmiljöverket nu vill avskaffa. Både Saco och Unionen kritiserar starkt förslaget in sina svar till Arbetsmiljöverket. Ombudsman Jens Nilsson tycker att verket gör sig till talesman för arbetsgivaren och att förslaget inte faller inom ramen för Arbetsmiljöverkets uppdrag – att se till arbetstagarnas bästa.

– Nattarbete är generellt sett mer riskabelt för den anställde. Vi tycker att dispensförfarandet ska finnas kvar eftersom det  bland annat gör att arbetsgivaren måste formulera varför det är nödvändigt att ha nattarbete och under vilka former det sker. Att man behöver söka dispens är helt enkelt en tankeställare för arbetsgivaren och en viss garanti för att det sker under ordnade former. Den som vill ha nattarbete måste presentera en rimlig plan för varför och hur.

Jens Nilsson.

De fackliga organisationerna vänder sig också emot att det inte finns någon definition av vad som är it-support. Termer som  kundtjänst, support och så vidare används utan närmare beskrivning i förslaget.

– Det finns väldigt mycket som kan sorteras in under begreppet support, säger Jens Nilsson. Och it-avdelningar finns ju inte bara på it-företag längre utan i snart sagt alla verksamheter.

Kravet på dispens gäller i dag verksamheter där kollektivavtal inte finns. Om nattarbetet med it-support undantas generellt kommer nattarbetet i sådana företag att kunna införas helt utan insyn och det kommer heller inte finnas något skäl för verksamheten att teckna kollektivavtal för att öka de anställdas insyn.

– Om dispensförfarandet avskaffas kommer det att förstärka tendenserna till ”gränslöst arbete” där inga normala arbetstider gäller, tendenser som redan är väldigt starka för Sveriges Ingenjörers medlemmar. Det oroar oss, säger Jens Nilsson.

Beslut i frågan fattas efter sommaren.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar