Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtArbetsmiljön på natten utan kontroll

Arbetsmiljön på natten utan kontroll

Företag utan kollektivavtal ska kunna ha it-support nattetid utan att behöva söka tillstånd, vill Arbetsmiljöverket. Det skulle betyda att nattarbete inom ett område i stark tillväxt helt undgår insyn och kontroll.

I dagsläget måste företagen söka särskild dispens för att få bedriva it-support nattetid, och det är detta dispensförfarande som Arbetsmiljöverket nu vill avskaffa. Både Saco och Unionen kritiserar starkt förslaget in sina svar till Arbetsmiljöverket. Ombudsman Jens Nilsson tycker att verket gör sig till talesman för arbetsgivaren och att förslaget inte faller inom ramen för Arbetsmiljöverkets uppdrag – att se till arbetstagarnas bästa.

– Nattarbete är generellt sett mer riskabelt för den anställde. Vi tycker att dispensförfarandet ska finnas kvar eftersom det  bland annat gör att arbetsgivaren måste formulera varför det är nödvändigt att ha nattarbete och under vilka former det sker. Att man behöver söka dispens är helt enkelt en tankeställare för arbetsgivaren och en viss garanti för att det sker under ordnade former. Den som vill ha nattarbete måste presentera en rimlig plan för varför och hur.

Jens Nilsson.

De fackliga organisationerna vänder sig också emot att det inte finns någon definition av vad som är it-support. Termer som  kundtjänst, support och så vidare används utan närmare beskrivning i förslaget.

– Det finns väldigt mycket som kan sorteras in under begreppet support, säger Jens Nilsson. Och it-avdelningar finns ju inte bara på it-företag längre utan i snart sagt alla verksamheter.

Kravet på dispens gäller i dag verksamheter där kollektivavtal inte finns. Om nattarbetet med it-support undantas generellt kommer nattarbetet i sådana företag att kunna införas helt utan insyn och det kommer heller inte finnas något skäl för verksamheten att teckna kollektivavtal för att öka de anställdas insyn.

– Om dispensförfarandet avskaffas kommer det att förstärka tendenserna till ”gränslöst arbete” där inga normala arbetstider gäller, tendenser som redan är väldigt starka för Sveriges Ingenjörers medlemmar. Det oroar oss, säger Jens Nilsson.

Beslut i frågan fattas efter sommaren.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.