Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtFlera förbättringar för akademiker i staten

Flera förbättringar för akademiker i staten

Bättre omställningsstöd när myndigheter flyttar verksamhet till annan ort och möjlighet att byta semesterlönetillägg mot lediga dagar. Det är två förbättringar i avtalet för akademiker i staten.

Förhandlingarna om förändringar i avtalen mellan Saco-S, där Sveriges Ingenjörer ingår, och Arbetsgivarverket blev klara den sista september.

Andreas Nyström, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer är nöjd.

Andreas Nyström, Sveriges Ingenjörer

– Framför allt med att vi enats i frågor som länge legat på förhandlingsbordet. Två exempel är arbetstiden för lärare på högskolan och bättre villkor för anställda när myndigheter flyttar verksamhet från en ort till en annan.

Han påpekar också att fackförbunden tillsammans lyckades stå emot flera av arbetsgivarens krav.

– Försämringar av arbetstid och villkor kring föräldrapenningen är exempel där facken lyckades behålla de villkor som gäller i dag.

Några av de viktigaste förbättringarna

 • Möjlighet till enskild överenskommelse att växla semesterlönetillägget mot fler lediga dagar.
 • Möjlighet till enskild överenskommelse om extra pensionsavsättning (byta en del av lönen mot pension) till man fyller 69 år (i dag är det till man fyller 67 år).
 • Ledighet med lön för besök hos mödravård vid två tillfällen (per barn) för den gravida kvinnans partner.
 • Åldersgränsen i tjänstegruppslivsförsäkringen (TGL-S) höjs från 65 till 66 år.
 • Bättre stöd från Trygghetsstiftelsen när statliga myndigheter flyttar verksamhet till annan ort. Nu får alla stöd under sex månader.
 • Enklare hantering av ersättning för läkemedel. I stället för att redovisa varje kvitto skickar anställda in en sammanställning från e-hälsomyndigheten en gång per år.

Utöver förändringar i avtalet kom man också överens om en satsning på arbetsmiljön. Partsrådet ska ta fram en grundläggande arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud.

Förändringar för lärare och doktorander

 • Doktorander får (i likhet med lärare) årsarbetstid och deras undervisning ska planeras på motsvarande sätt som för lärare, om inte ett lokalt avtal säger annorlunda.
 • Lärarnas arbetstidsavtal blir tydligare kring samrådsprocessen som ska ske i god tid. Förändringar som påverkar genomförd planering ska också noteras.

– I förra avtalsrörelsen hade Arbetsgivarverket ett tufft yrkande som gällde just lärare på universitet och högskolor. Det resulterade i en arbetsgrupp som har jobbat under avtalsperioden och deras arbete bidrog till att vi i år kunde enas om förändringar som stärker samrådsprocessen, säger Andreas Nyström.

Bättre beredskap för krig och kriser

Parterna kom också överens om att hantera flera viktiga frågor som berör Sveriges kris- och krigsberedskap. Tillsammans kommer parterna i statlig sektor:

 • Ta fram ett avtal för fredstida kriser.
 • Se över befintliga statliga avtal med anledning av det säkerhetsmässiga omvärldsläget och en framtida anslutning till NATO.
 • Omförhandla avtal om arbetstid under krigs- och beredskapstillstånd (AKB) med anledning av kommande lagändringar i beredskapslagstiftningen.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?