Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenFöretagen tycker Las kostar mycket

Företagen tycker Las kostar mycket

Vid de flesta nerdragningar lyckas fack och företag komma överens om vilka som måste sägas upp. Men det kostar för mycket tycker Svenskt Näringsliv.

När Svenskt Näringsliv och PTK i juni presenterade den gemensamma rapporten om de faktiska konsekvenserna av Las turordningsregler blev det litet av en antiklimax. Sedan turordningen länge utpekats som en av de största stötestenarna för svenska företags utveckling visade det sig att fack och arbetsgivare har en rätt samstämmig bild av att det går att komma överens, att det går att stå för överenskommelserna efteråt och att de är nöjda med resultatet av turordningsförhandlingarna.

Några mer långtgående slutsatser av den undersökning som rapporten byggde på har inte kommit än och Svenskt Näringslivs vd Christer Ågren berättar att man på arbetsgivarsidan kommer att bearbeta resultatet under hösten för att sedan bestämma hur och om man vill gå vidare.

– Jag är väldigt nöjd med att vi har gjort undersökningarna, både den här och den som vi gjorde tillsammans med LO, säger han. Vår verklighetsbild har blivit påverkad och nu får vi se vad våra medlemmar tycker att vi ska göra.
– Företagen tycker att det behöver tas större hänsyn till deras behov och där är inte alltid formell kompetens det enda man kan ta hänsyn till utan de vill även kunna väga in vilka anställda som är mest lämpade.

Från företagens sida tycker man att turordningsförhandlingarna tar väldigt mycket kraft och att det kostar mycket tid och pengar att komma överens.

I undersökningen uppger hälften av de företag och fack som har kommit överens om neddragningar att de har fått göra sig av med kompetens de hade behövt ha kvar.
Fem av tio företag och sex av tio fackliga företrädare uppger att företaget har rekryterat annan kompetens efter genomförda uppsägningar. Samtidigt säger alltså nio av tio företag och sex av tio fackliga företrädare att de är nöjda med resultatet av turordningsförhandlingarna.

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef på industrin, Camilla Frankelius, tycker också att det är bra att parterna nu har en gemensam karta att gå efter. Hennes slutsats är att Las och turordningen tycks fungera som önskat.

– Det våra medlemmar bör ta till sig är att de inte är så skyddade som många tror av Las och turordningen. Det är bara i företag utan kollektivavtal som Las gäller rakt av. Annars går det alltid att förhandla fram andra lösningar och det görs också, i synnerhet på tjänstemannasidan. De som får sluta vid en arbetsbrist får då till exempel en längre uppsägningstid och avgångsvederlag.

Även på den fackliga sidan ska man nu analysera undersökningen och diskutera hur och om man kan gå vidare.

Läs undersökningen

2 KOMMENTARER

  1. Även om man får en skälig ersättning när fack och arbetsgivare kommer överens är processen att förhandla fram ersättningens storlek mycket obehaglig för den som ska sluta. Arbetsgivaren måste motivera varför en anställd inte får plats i den nya organisationen vilket ofta innebär en sågning vid fotknölarna, som fack och anställd måste bemöta. Onödigt kan man tycka när det är nedskärningar det handlar om och inte alls personliga skäl.
    Om man ersatte turordningsreglerna med uppsägningstider/avgångsersättningar i proportion till anställningstiden (har hört att det finns såna regler i andra länder) skulle man slippa det här spelet och t.ex. kunna säga att ”vi har varit mycket nöjda med dig men vi vill behålla Kalle eftersom vi alla vet vilken talang han är”.

  2. Men, det ska kosta att säga upp i Sverige. Är det lätt att säga upp och billigt drar man i globala företag hellre ner här än i andra länder där det är dyrt och svårt att säga upp folk.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.