Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKursbeskrivningar skrämde studenter

Kursbeskrivningar skrämde studenter

När 348 gymnasister valde utbildning efter kurskatalogernas beskrivningar förlorade högskoleingenjörsutbildningarna stort. Skrivningar om ledarskap, ansvar, personlig utveckling och internationella möjligheter gjorde att 62 procent valde en sjuksköterskeutbildning.

Valet gymnasisterna gjorde var ett blindtest där forskaren Minna Salminen-Karlsson, från Uppsala Universitet, hade komponerat kursbeskrivningar utifrån en studie av hur sjuksköterskutbildningar och högskoleingenjörsutbildningar beskrevs i kurskatalogerna 2006. Gymnasisterna visste alltså inte vilka utbildningar de valde mellan utan gick efter olika formuleringar i beskrivningarna .

– Jag tolkar det som att man lätt faller för att beskriva ett yrke utifrån traditionella värderingar av de sökande. Sköterskeutbildningarna syntes rikta sig till duktiga flickor och högskoleingenjörsutbildningarna snarare till skoltrötta pojkar. Man missar att ta ut svängarna och att dra till sig litet mer otraditionella sökanden. Och högskoleingenjörer har ju också ansvarfulla jobb och blir ofta ledare eller chefer i någon form.

Minna Salminen-Karlsson upptäckte att vissa ord bara fanns i beskrivningarna av den ena sortens utbildningar trots att de mycket väl passade in även på den andra. Betoningen på ansvar och ledarskap var till exempel mycket tydlig i beskrivningen av sjuksköterskeutbildningarna men saknades för ingenjörsutbildningarna. I högskoleingenjörsutbildningarnas kursbeskrivningar fanns ingen information om att man kan studera och jobba utomlands.

– De som försökte locka studenter till högskoleingenjörsutbildningarna skrev mycket om privata företag, produktion och teknik trots att det är många ingenjörer som arbetar med helt andra områden, och trots att mycket av debatten om söktryck har handlat just om att den traditionella bilden av vad en ingenjör faktiskt arbetar med är missvisande.

Ett annat knep som visade sig helt misslyckat var att betona projektarbetena under utbildningen. Det fick en hel del gymnasister att istället välja sköterskeutbildningarna.
– Högskolorna verkar ha tänkt att studenter skulle uppfatta projektarbeten som något positivt men det var tvärtom. Jag diskuterade det med flera gymnasister och särskilt flickorna var trötta på dåligt strukturerade projektarbeten som inte fungerade.

Minna Salminen-Karlsson tror inte att man kan locka helt ointresserade till någon utbildning beroende på kurskatalogernas formuleringar men hon tror att man kan påverka sådana studenter som är intresserade men inte riktigt har bestämt sig.

– Att öka söktrycket är ju en mycket större fråga men jag tycker att man gör onödigt ensidiga beskrivningarna av yrket och studierna. Både sjuksköterskor och högskoleingenjörer jobbar med ansvar, kommunikation, ledarskap. Båda har möjligheter till jobb eller studier utomlands. Stereotypa beskrivningar gör urvalet av studenter onödigt snävt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.