Invandrade ingenjörer får mentorer

Nyanlända ingenjörer ska få svenska ingenjörer som mentorer för att lättare hitta in i det svenska arbetslivet. En provgrupp startar i januari 2012. Ett tjugotal utländska ingenjörer väljs ut bland dem som läser intensivkurs i svenska för ingenjörer.

Nyanlända ingenjörer ska få svenska ingenjörer som mentorer för att lättare hitta in i det svenska arbetslivet. En provgrupp startar i januari 2012. Ett tjugotal utländska ingenjörer väljs ut bland dem som läser intensivkurs i svenska för ingenjörer.

Det nya mentorskapsprogrammet väntas pågå i nio månader med start i januari 2012. Det vänder sig till färdigutbildade som läser på Sfinx, intensiv svenska för ingenjörer, samtidigt som de läser kurser på KTH för att höra språkanvändningen inom sitt yrkesområde.

– Vi vill ta vara på invandrade ingenjörers kompetens, säger Anne Markowski, samordnare för mentorsprojektet som är ett gemensamt projekt för Sveriges Ingenjörer och Stockholms och Järfälla kommuner.

Idén med mentorskapet är att adepterna ska få kontakt och en känsla för vad det innebär att jobba i sin bransch i Sverige. Mentorn och adepten ska träffas någon gång i månaden och diskutera frågor som kan vara svåra att få grepp om för en utländsk ingenjör. Hur är arbetskulturen? I vilken riktning utvecklas branschen i Sverige? Vilken forskning bedrivs? Mentorn kan räkna med att få en internationell utblick och en intresserad diskussionspartner om ingenjörens yrkesroll i den egna branschen.

Men det är inte bara frågan om en liten pratstund mellan adepten och mentorn. Det blir adepten som får förbereda mötena med mentorn.

– Vi lägger ut ganska detaljerade förslag på studiebesök och diskussionsområden. Samtalen ska helt enkelt fokusera kring ingenjörsyrket. Varje möte är tänkt att vara i ungefär 90 minuter, säger Anne Markowski.

För att bli utvald som adept gäller det att ha uppnått en viss grundläggande nivå vad gäller svenska språket. Sveriges Ingenjörer har åtagit sig att hitta mentorerna.

Magnus Skagerfält på Sveriges Ingenjörer påpekar att det inte är frågan om en arbetsmarknadsåtgärd.

– Det här är en möjlighet för en invandrad ingenjör att komma i kontakt med någon som har samma profession. Vi hoppas kunna hitta mentorer som ligger så nära yrkesmässigt som det är möjligt.

Tidigare liknande mentorskapsprojekt för akademiker med utländsk bakgrund har gett mycket goda erfarenheter. Men det här är det första som vänder sig uteslutande till ingenjörer.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Fredrik Ringblom, Ulf Ohlsson och Rose-Marie Landin Nilsen

De granskar ingenjörers arbetsplatser

Varje år gör Sveriges Ingenjörers regionala skyddsombud runt 200 företagsbesök för att kolla arbetsmiljön. Oftast väljs företagen ut slumpmässigt, men ibland görs besöken för att en medlem hört av sig.
Fler artiklar