Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivInvandrade ingenjörer får mentorer

Invandrade ingenjörer får mentorer

Nyanlända ingenjörer ska få svenska ingenjörer som mentorer för att lättare hitta in i det svenska arbetslivet. En provgrupp startar i januari 2012. Ett tjugotal utländska ingenjörer väljs ut bland dem som läser intensivkurs i svenska för ingenjörer.

Det nya mentorskapsprogrammet väntas pågå i nio månader med start i januari 2012. Det vänder sig till färdigutbildade som läser på Sfinx, intensiv svenska för ingenjörer, samtidigt som de läser kurser på KTH för att höra språkanvändningen inom sitt yrkesområde.

– Vi vill ta vara på invandrade ingenjörers kompetens, säger Anne Markowski, samordnare för mentorsprojektet som är ett gemensamt projekt för Sveriges Ingenjörer och Stockholms och Järfälla kommuner.

Idén med mentorskapet är att adepterna ska få kontakt och en känsla för vad det innebär att jobba i sin bransch i Sverige. Mentorn och adepten ska träffas någon gång i månaden och diskutera frågor som kan vara svåra att få grepp om för en utländsk ingenjör. Hur är arbetskulturen? I vilken riktning utvecklas branschen i Sverige? Vilken forskning bedrivs? Mentorn kan räkna med att få en internationell utblick och en intresserad diskussionspartner om ingenjörens yrkesroll i den egna branschen.

Men det är inte bara frågan om en liten pratstund mellan adepten och mentorn. Det blir adepten som får förbereda mötena med mentorn.

– Vi lägger ut ganska detaljerade förslag på studiebesök och diskussionsområden. Samtalen ska helt enkelt fokusera kring ingenjörsyrket. Varje möte är tänkt att vara i ungefär 90 minuter, säger Anne Markowski.

För att bli utvald som adept gäller det att ha uppnått en viss grundläggande nivå vad gäller svenska språket. Sveriges Ingenjörer har åtagit sig att hitta mentorerna.

Magnus Skagerfält på Sveriges Ingenjörer påpekar att det inte är frågan om en arbetsmarknadsåtgärd.

– Det här är en möjlighet för en invandrad ingenjör att komma i kontakt med någon som har samma profession. Vi hoppas kunna hitta mentorer som ligger så nära yrkesmässigt som det är möjligt.

Tidigare liknande mentorskapsprojekt för akademiker med utländsk bakgrund har gett mycket goda erfarenheter. Men det här är det första som vänder sig uteslutande till ingenjörer.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.