Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningI morgon är forskningens dag!

I morgon är forskningens dag!

321 städer i 32 länder firar Reaserchers Night i morgon. Foto: Researchers Night.

I morgon firas forskningen i hela Europa. För sjätte året i rad går Researchers Night av stapeln, med aktiviteter i 32 länder. I Sverige firas forskningen på 28 orter – bland annat i Stockholm, där robotforskaren Patrik Jensfelt är en av dem som ska få unga att drömma om en forskarkarriär.

– Som ingenjör tycker jag att det är viktigt att unga får veta mer om vad ingenjörer håller på med. Att det är värt att intressera sig naturvetenskap och teknik, säger Patric Jensfelt. 

Patric Jensfelt ska berätta om robotar på Debaser i Stockholm. Foto: privat.

I några minuter på fredag förmiddag ska han berätta för skolelever vad robotforskning egentligen är för något, och vilka utmaningar forskningen står inför i dag. 

Med sig på scenen ska han ha en robothand, ”som kostar lika mycket som en ny BMW”. Men inte för att visa hur otroligt långt man har kommit i att bygga en robotmänniska – utan snarare för att visa hur långt det är kvar.

– Vi är jätteduktiga på att få robotar att göra sådant som går att förprogrammera, som till exempel att plocka ihop bilar på ett snabbt sätt. Robotarna är mer uthålliga, starkare och har bättre precision än människor. 

– Men att få en robot att göra en för oss människor så enkel sak som att hämta mjölken i kylskåpet är mycket svårare. Robotarna har en väldig oförmåga att hantera situationer som de inte är förprogrammerade för. 

Det är otroligt svårt att få robotar att på ett bra sätt uppfatta sin omgivning och att anpassa sitt beteende till den. Men kanske kan det ske ett litet skutt i utvecklingen framöver – och det tack vare utvecklingen av tv-spel. 

– Kinect-sensorn till X-box gör samma sak som sensorer som tidigare kostat 6 000 dollar och uppåt. Nu kan vi få samma teknik för lite drygt en tusenlapp. Det gör att det plötsligt är en febril verksamhet över hela världen när det gäller den här forskningen, och det kommer nog göra att utvecklingen går snabbare framöver. 

På 28 orter i landet anordnas evenemang i morgon. På Högskolan i Skövde kommer bland annat Chalmers-forskaren Susanne Wilkens att berätta om litiumbatterier och sitt intresse för eldrivna fordon. Foto: Forskarfredag.

Sensorn projicerar själv ett mönster av infrarött ljus på sin omgivning, som den sedan läser av med en IR-kamera. På så sett kan den få en bra bild av vad som finns runt omkring, och hur det rör sig – precis vad robotar behöver för att kunna närma sig vår vardag och inte bara finnas i skyddade fabriksmiljöer. 

Men än är det långt kvar innan den typen av hushållsrobotar som man så länge sett i Hollywood-filmer närmar sig verkligheten, säger Patric Jensfelt. 

– En av de största utmaningarna är att få robotar att lära sig saker själva. Det är orimligt att tro att man kan förse en robot med allt som den behöver under en livstid, så de måste kunna anpassa sitt beteende till ny kunskap. 

Men framför allt är det ett budskap som Patric Jensfelt hoppas kunna förmedla till sin publik i morgon. 

– Att forskning är utmanande och fascinerande, och att det är vanliga människor som sysslar med det. Man behöver inte vara en Einstein! 

Läs mer:
» Hela programmet för Forskarfredag

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.