Nära samarbete med företagshälsovård ger minskad sjukfrånvaro. Det visar en studie från Svenska miljöinstitutet, IVL. Men de flesta företag använder främst företagshälsovården för individbehandling och hälsokontroller.Nära samarbete med företagshälsovård ger minskad sjukfrånvaro. Det visar en studie från Svenska miljöinstitutet, IVL. Men de flesta företag använder främst företagshälsovården för individbehandling och hälsokontroller.
IVL har undersökt arbetsmiljöarbetet i femton företag som hade lyckats sänka sjukfrånvaron bland de anställda. Forskarna fann att där företaget och företagshälsovården gemensamt arbetade för en bättre arbetsmiljö gav det också utslag i säkrare arbetsplatser och friskare anställda.
De undersökta företagen fanns inom privat sektor och hade i flertalet fall över 1000 anställda. En majoritet ingick i stora koncerner av tillverksningsindustri som verkar på den globala exportmarknaden. Det som forskarna definierar som samarbete mellan företagshälsovården och företaget var till exempel när företagshälsovården medverkade i arbetsmiljökommittéer och produktionsnära arbetsgrupper.
Ann-Beth Antonsson, adjungerad professor i ergonomi vid KTH och gruppchef på IVL, är en av forskarna bakom studien. Hon har intrycket att företagen tycker att det lönar sig att ha ett nära samarbete med företagshälsovården.
– Det kostar föstås pengar men att ha en verksamhet som inte fungerar optimalt är också dyrt, säger hon.
Det som förvånade forskarna under arbetet var upptäckten att det inte var företagshälsovården som drev frågorna om arbetsmiljöarbete utan företagen. I de fall där det fanns ett nära samarbete och där företagshälsovården var inklopplad i det systematiska arbetsmiljöarbetet var det oftast på företagets initiativ.
– Företagshälsovården var inte så bra på att förklara vad den kunde hjälpa till med som vi trodde, säger Ann-Beth Antonsson.
– Att skapa ett bra arbetsmiljöarbete som gör att de anställda trivs och är friskare är en process som tar tid. Det går inte bara att kopiera hur någon annan har gjort. Det krävs en medvetenhet från ledningen och att någon verkligen driver frågan för att få till en levande, bra, dialog.
Läs mer:
» Hela rapporten från IVL