Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtPer ny chef för fackens hus i Bryssel

Per ny chef för fackens hus i Bryssel

Den 1 september tillträdde Per ”Pelle” Hilmersson som ny chef på LO/TCO/Sacos Brysselkontor. Han är bosatt i Bryssel sedan 11 år tillbaka och har mestadels arbetat med arbetsmarknadsfrågor på Europanivå. Ingenjören ställde några frågor efter hans första smekmånad på nya jobbet.

Vad har du för bakgrund?
Jag är statsvetare med EU-inriktning men kände efter mina studier att jag inte riktigt förstod hur EU fungerade i praktiken eftersom undervisningen var väldigt teoretisk.

Då sökte du jobb i Bryssel?
Ja, efter en kortare praktik och tjänstgöringpå svenska regionkontor fick jag jobb som politisk sakkunnig åt den svenska EU-parlamentarikern Jan Andersson (S) som var ordförande i Europaparlamentets utskott för sysselsättning och sociala frågor. Därifrån gick jag vidare till ett jobb som medlem i i EU-kommissionären Margot Wallströms kabinett. Sedan har jag varit chef för den den EU-politiska enheten på det europeiska socialdemokratiska partiet (ESP).

Du har en arbetat med politiker i Bryssel i alla år med inte för någon facklig organisation. Vad är skillnaden?
De frågor som de svenska fackförbunden driver är de frågor som jag jobbat med och där känner jag mig väl insatt. Däremot har jag inte lika bra koll på debatten kring arbetsmarknadsfrågorna i Sverige. Det blir en utmaning för mig. Nu kommer jag att följa avtalsrörelsen och alla andra frågor som rör den svenska arbetsmarknaden.

Hur håller du kontakt med de fackliga organisationerna i Sverige?
Dels har LO, TCO och Saco en koordineringkommitté som bereder alla frågor som vi ska driva här i Bryssel dels åker jag till Stockholm regelbundet och deltar i möten och överläggningar. Dessutom får jag värdefull feedback från alla svenskar som besöker oss. Vi tar emot cirka ettusen besökare per år, många från de svenska fackförbunden.

Vilka frågor är högst upp på agendan under hösten?
Den ekonomiska krisen överskuggar givetvis allt. Det råder nästan lite domedagsstämning och pågår mycket arbete bland annat för att försöka säkra eurons överlevnad.

Förbereder kommissionen någon fråga som är särskilt viktig ur ett fackligt perspektiv?
Just nu utformar kommissionen ett förslag till förändrad lagstiftning om offentlig upphandling. Vi är bland annat angelägna om att man ska kunna ställa sociala krav i upphandlingen, att företagen har bra villkor för sina anställda. Förslaget bör komma i december eller strax efter nyår.

Vad har hänt med utstationeringsdirektivet?
Där väntar vi på att kommissionen ska presentera två förslag till lagstiftning. Ett som klargör hur direktivet ska implementeras, med andra ord hur de fyra omskrivna domarna (Laval-, Viking-, Rüffert- och Luxemburg) ska tolkas och ett som hanterar balansgången mellan friheten på den inre marknaden och de grundläggande fackliga och sociala rättigheterna. Vi har i flera år ställt krav på att kommissionen ska vidta åtgärder för att rätta till de problem som domarna har orsakat och vi är därför försiktigt positiva. När EU-kommissionens ordförande Barroso ställde upp till omval lovade han Europaparlamentet och arbetsmarknadens parter att se över situationen.

Läs mer om Brysselkontorets arbete här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.