Granskningen av invandrade ingenjörers utbildning går för långsamt och kostar samhället pengar. En undersökning som gjorts av Riksrevisionen. Utöver visar att det finns samhällsekonomiska vinster att göra. I en skrivelse instämmer regeringen i problembeskrivningen, men några åtgärder kommer först 2013.
Granskningen av invandrade ingenjörers utbildning går för långsamt och kostar samhället pengar. En undersökning som gjorts av Riksrevisionen visar att det finns samhällsekonomiska vinster att göra. I en skrivelse instämmer regeringen i problembeskrivningen, men några åtgärder kommer först 2013.
Det tar för lång tid för invandrade ingenjörer att hitta jobb i Sverige, trots att stora delar av industrin lider brist på ingenjörer. En undersökning som gjorts av Riksrevisionen visar att det svenska systemet för att få invandrade akademiker i jobb är ineffektivt.
Det är framför allt granskningen av de utländska utbildningarna tar för lång tid. Riksrevisionen förordar främst bättre samordning mellan myndigheterna. Dessutom antyder utredarna att svenskundervisningen inte är tillräckligt bra.
Enligt Riksrevisionens beräkningar skulle även den samhällsekonomiska vinsten bli stor om de invandrade ingenjörerna fick jobb snabbare. Om 71 procent av de 180 invandrade ingenjörerna i Riksrevisionens exempel hade fått jobb en månad tidigare, skulle samhället ha sparat drygt 7,7 miljoner kronor (siffran 71 procent valdes för att den motsvarar sysselsättningsgraden bland invandrare med eftergymnasial utbildning).
Sammanräknat för hela den undersökta invandrade akademikergruppen – lärare, sjuksköterskor, läkare, företagsekonomer och civilingenjörer – skulle en månads tidigare anställning ge en samhällsekonomisk vinst på över 42 miljoner kronor.
Regeringen svarade nyligen i en skrivelse att de ska titta på frågan och återkomma i samband med budgetpropositionen 2013, då med en samlad strategi för integrationen.
Läs mer: