Snabbare jobb ger samhällsvinst

Granskningen av invandrade ingenjörers utbildning går för långsamt och kostar samhället pengar. En undersökning som gjorts av Riksrevisionen. Utöver visar att det finns samhällsekonomiska vinster att göra. I en skrivelse instämmer regeringen i problembeskrivningen, men några åtgärder kommer först 2013.

Granskningen av invandrade ingenjörers utbildning går för långsamt och kostar samhället pengar. En undersökning som gjorts av Riksrevisionen visar att det finns samhällsekonomiska vinster att göra. I en skrivelse instämmer regeringen i problembeskrivningen, men några åtgärder kommer först 2013.

Det tar för lång tid för invandrade ingenjörer att hitta jobb i Sverige, trots att stora delar av industrin lider brist på ingenjörer. En undersökning som gjorts av Riksrevisionen visar att det svenska systemet för att få invandrade akademiker i jobb är ineffektivt.

Det är framför allt granskningen av de utländska utbildningarna tar för lång tid. Riksrevisionen förordar främst bättre samordning mellan myndigheterna. Dessutom antyder utredarna att svenskundervisningen inte är tillräckligt bra.

Enligt Riksrevisionens beräkningar skulle även den samhällsekonomiska vinsten bli stor om de invandrade ingenjörerna fick jobb snabbare. Om 71 procent av de 180 invandrade ingenjörerna i Riksrevisionens exempel hade fått jobb en månad tidigare, skulle samhället ha sparat drygt 7,7 miljoner kronor (siffran 71 procent valdes för att den motsvarar sysselsättningsgraden bland invandrare med eftergymnasial utbildning).

Sammanräknat för hela den undersökta invandrade akademikergruppen – lärare, sjuksköterskor, läkare, företagsekonomer och civilingenjörer – skulle en månads tidigare anställning ge en samhällsekonomisk vinst på över 42 miljoner kronor.

Regeringen svarade nyligen i en skrivelse att de ska titta på frågan och återkomma i samband med budgetpropositionen 2013, då med en samlad strategi för integrationen.

Läs mer: 

» Hela Riksrevisionens rapport

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar