Sverige bronsmedaljörer i mekatronik

Två glada bronsmedaljörer – Anders Wadman och Victor Öhlén. Foto: Yrkeslandslaget.

Det är inte bara i fotboll som det går bra för Sverige just nu. Även i Yrkes-VM, som precis har avgjorts, blev det succé. Fyra medaljer delades ut till Sverige, och en av dem till 20-åringarna Anders Wadman och Viktor Öhlén, som tog hem bronset i den kanske allra tuffaste grenen – mekatronik.

Viktor Öhlén och Anders Wadman arbetar med sin bronsvinnande maskin. Under veckan skulle maskinen bland annat byggas ihop, energioptimeras och få delar utbytta – allt på tid. Foto: Yrkeslandslaget.

Det blev svensk succé i Yrkes-VM 2011. Fyra medaljer delades ut, och en av dem till 20-åringarna Anders Wadman och Viktor Öhlén, som tog hem bronset i den kanske allra tuffaste grenen – mekatronik.

Under en veckas tid har tävlingarna pågått i London. Och den gren med allra flest tävlande, hela 32 lag, var mekatronik.

I årets tävling var utmaningen att på så kort tid som möjligt bygga en maskin som skulle programmeras att utföra vissa specifika uppgifter. 

– Maskinen hade egentligen ingen riktig funktion. Den skulle flytta runt små puckar, sortera dem efter färg, fylla dem med metallbrickor och sätta lock på. Alla lagen fick en massa cylindrar och skruvar i påsar, och några skissartade ritningar på hur maskinen skulle kunna se ut. Sedan var det bara att bygga, säger Victor Öhlén.

Anders Wadman från Katrineholm och Viktor Öhlén från Köping var mer än nöjda med att dela bronsplatsen med Korea. Foto: Yrkeslandslaget.

Men det handlade också om att bygga fort. Flera lag klarade inte av att utföra uppgiften inom utsatt tid. Och i det avgörande momentet sattes deltagarnas snabbhet åter på prov – så fort som möjligt skulle någon del på anläggningen bytas ut.

– Det tuffaste var helt klart att klara tidsgränsen. De sista två dagarna var väldigt pressade, då hade vi jobbat i full fart i fyra dagar. Men vi lyckades riktigt bra, och det var det som gjorde att vi lyckades ta medalj, säger Victor Öhlén.

Och det blev alltså ett brons, delat med Korea. Även guldet delades, mellan Japan och Brasilien. Men någon besvikelse över att man inte kom högre upp på prispallen finns inte.

– När man tittar på de andra lagen som kom på pallen så kan man inte vara besviken. De har tränat varje dag i två år, och vi har tränat mest på helgerna när vi har haft tid, säger Victor Öhlén.

Att man trots de betydligt sämre övningsförutsättningarna lyckades ta sig upp på pallen förklarar Victor Öhlén med en egenskap som han tycker sig dela med många andra i landet.

– Vi fick ju uppgifter som ingen hade sett tidigare, så det handlade mycket om att vara innovativ. Och vi svenskar är väl bra på att inte bara göra som man alltid har gjort tidigare, utan att hitta nya lösningar på problemen.

Varken Victor Öhlén eller Anders Wadman arbetar båda som konstruktörer och programmerare, men ingen av dem har någon särskild utbildning inom mekatronik – bara ett stort intresse.

– Men jag funderar på att plugga vidare. Och i så fall blir det ju till civilingenjör, säger Victor Öhlén.

Fotnot: Det svenska Yrkeslandslaget bestod i år av 27 ungdomar som tävlade inom 24 olika yrken. Sverige fick även medlajer i grenarna omvårdnad (silver), trädgårdsanläggning (silver) och billackering (brons).

Läs mer:
» Victor Öhléns och Anders Wadmans VM-blogg

Peter Alestig Blomqvist

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar